Gå til hovedindhold

Enhedslisten støtter HDP i Tyrkiet

Forfølgelserne af oppositionen i Tyrkiet er taget voldsomt til i ly af undtagelsestilstanden. 10 parlamentsmedlemmer, herunder forkvinden og formanden, fra det venstreorienterede og pro-kurdiske parti HDP er blevet fængslet. HDP er det tredjestørste parti i Tyrkiet, og ved sidste valg fik de omtrent 6 mio. stemmer. 

Allerede i maj ophævede det tyrkiske parlament immuniteten for et stort antal af de demokratiske valgte parlamentsmedlemmer. HDP er særligt hårdt ramt. 55 af deres 59 parlamentsmedlemmer risikerer at blive retsforfulgt og fængslet.

Der er tale om en systematisk politisk forfølgelse, hvor oppositionsmedlemmer står til retsforfølgelse anklaget for fornærmelser af præsidenten, terrorpropaganda og uretmæssige demonstrationer. Anklagerne er oftest baseret på offentlige taler, hvor politikerne har kritiseret Erdogan, menneskerettighedsbrud i landet eller har argumenteret for fredsforhandlinger. Mange af HDPs parlamentarikere har en lang liste af udemokratiske og til tider absurde anklager mod sig. Kritiserer du menneskerettighedskrænkelser, anklages du for fornærmelser af præsident Erdogan. Taler du for fred, anklages du for terrorpropaganda.

For at kunne bakke bedst op om HDPs fængslede og anklagede parlamentarikere, vil Enhedslistens folketingsgruppe hver især følge et parlamentsmedlem fra HDP. Folketingsmedlemmerne vil følge HDP sagerne tæt og skabe opmærksomhed omkring udviklingen. Enhedlisten forsøger desuden løbende at tage på solidaritetsbesøg  i Tyrkiet. Kort efter de første fængslinger i starten af november 2016 var Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen på besøg i Diyarbakır/Amed, mens politisk ordfører Pernille Skipper i december 2016 forsøgte at besøge HDPs formand i fængslet sammen med en nordisk delegation.

Enhedslisten er med i den internationale kampagne 'Deputies for Deputies', hvor mere end 380 parlamentarikere fra hele Europa støtter op om HDP. I Danmark er Alternativet og SF også gået med i kampagnen.

#FreeHDPNow #SolidarityWithHDP

Følg HDP på engelsk på Twitter og Facebook 

Læs mere om situationen i Tyrkiet: Tyrkiet: Et kup efter kuppet, Rød+Grøn, November 2016 og Heksejagten i Tyrkiet, AMNESTY #4 2016

For yderligere info om kampagnen kontakt [email protected] eller +45 6162 4274

Enhedslistens folketingsgruppe følger HDP-parlamentarikere

Pernille Skipper: Selahattin Demirtaş

Johanne Schmidt-Nielsen: Figen Yüksekdağ

Christian Juhl: Nursel Aydoğan

Maria Gjerding: Filiz Kerestecioğlu

Søren Søndergaard: Feleknas Uca 

Eva Flyvholm:  Selma Irmak

Jakob Sølvhøj:  Ahmet Yıldırım

Nikolaj Villumsen: Ertuğrul Kürkçü

Søren Egge: Bedia Özgökçe Ertan

Peder Hvelplund: İdris Baluken

Rune Lund: Leyla Zana

Henning Hyllested: Sırrı Süreyya Önder

Finn Sørensen: Faysal Sarıyıldız

Pelle Dragsted: Ziya Pir

Onsdag, 30. november 2016 - 16:14

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]