Gå til hovedindhold

Vigtig sejr for Vestsahara

Kort før jul dømte EU-Domstolen, at EU's handelsaftale med Marokko ikke omfatter det besatte Vestsahara. Dommen er en afgørende sejr for sahrawierne, da deres ret til selvbestemmelse anerkendes. Det skaber fornyet håb for fredsprocessen.

Anne Rehder, udenrigspolitisk rådgiver

Vestsahara har siden 1975 været besat af Marokko, der har tjent tykt på salg af det besatte territories naturressourcer. Taberne har været den oprindelige befolkning, sahrawierne, hvor af størstedelen er fordrevet fra deres land og bor i flygtningelejre i Algeriet, mens de tilbageværende udsættes for systematisk undertrykkelse af de marokkanske sikkerhedsstyrker.

EU-dommen er klar og ganske vidtgående. Den kan derfor blive en game changer for Vestsahara, og for EU's politik i forhold til besættelsen. Ifølge dommen kan besættelsesmagter ikke disponere over et besat områdes ressourcer, uden at lokalbefolkningen tages med på råd. Logikken er, at aftaler mellem to lande ikke er bindende for en tredjepart, medmindre denne giver eksplicit samtykke. Da Vestsahara er besat og dermed ikke har selvstyre, kan sahrawierne i dag slet ikke give samtykke.

Sahrawierne skal med på råd

Dommen betyder, at EU og Marokko ikke kan lave aftaler, der omfatter Vestsahara. Den gældende frihandelsaftale kan derfor ikke inkludere varer, ressourcer og tjenesteydelser fra Vestsahara. Og europæiske virksomheders aftaler med Marokko i Vestsahara er derfor værdiløse. EU bliver fremover nødt til at respektere ikke at handle med vare fra Vestsahara, med mindre sahrawierne tages med på råd. Dommen vil også have konsekvenser for en række danske selskaber, der må revidere de aftaler, de direkte eller indirekte har indgået med Marokko, om adgang til ressourcer fra det besatte Vestsahara.

Dommen er ikke blot en afgørende sejr for sahrawierne; den er også en sejr for alle andre forkæmpere for international ret. EU-dommen lægger sig i forlængelse af international lov, som ikke anerkender Marokkos besættelse af Vestsahara. Den stadfæster, at lokalbefolkningen har ret til selvbestemmelse, og at handelsaftalerne ikke indbefatter Vestsahara. Det giver fornyet håb for, at folkeafstemningen om områdets fremtid, som FN kræver, rykker tættere på.

Foto: Western Sahara (cc_by-sa_2.0)

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]