Gå til hovedindhold

Tags

Tyrkiet: Demokratiske rettigheder trampes ned

En gruppe advokater er blevet idømt lange fængselsstraffe i Tyrkiet – men det er bare toppen af isbjerget. Der er tusindvis af politiske fanger, heraf 331 som sultestrejker, og hård undertrykkelse af al modstand mod Tyrkiets præsident Erdogan.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

20. marts blev 18 advokater i Tyrkiet idømt lange fængselsstraffe. Tilsammen fik de 159 års fængsel, og lederen fik næsten 19 års fængsel. Årsag: De havde dannet en organisation af progressive advokater og forsøgte at forsvare personer i konflikt med staten.

En lang række observatører fra vesteuropæiske advokatorganisationer og Amnesty International overværede retssalen. Observatørerne fik det indtryk, at de anklagede blot var anklaget for at udøve deres profession efter tyrkisk, europæisk og international lov.

De europæiske advokater fra ELDH kalder domfældelsen for ”en grov krænkelse af retsstatsprincipperne”. De kræver øjeblikkelig løsladelse af advokaterne.

Sultestrejker i fængsler og i Europa

Ifølge Fey-Kurd (sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark) er ikke mindst Tyrkiets undertrykkelse af kurdere massiv. Kurderne kæmper imod med hundredvis af sultestrejker i mange fængsler.

Sultestrejkerne blev indledt i november af den fængslede leder af partiet HDP, Layla Güven. Den 25. januar – efter mere end to måneders sultestrejke – blev hun løsladt og fortsætter nu sultestrejken fra sit hjem i Diabakir. I alt sultestrejker 331 kurdiske politiske fanger i 67 fængsler. Deres hovedkrav er, isolationsfængslingen af Abdullah Ôcalan, kurdernes intellektuelle leder, skal ophæves. Han har siddet fængslet siden 1999.

Sultestrejken har også bredt til aktivister i Canada og Europa, men overalt er der næsten total medietavshed omkring den, skriver Fey-Kurd i deres nyhedsbrev.

Fey-Kurd opfordrer græsrodsorganisationer, fagforeninger og menneskerettigheds-organisationer til at være solidariske med kurderne – at undersøge forholdene i Tyrkiet og dokumentere overgrebene. Man opfordrer regeringen, Europarådet og EU's organer til at lægge pres på Tyrkiet for at få landet til at overholde menneskerettighederne.

Toppen af isbjerget

I følge Enhedslistens Tyrkiet-ordfører Søren Søndergaard, er fængslingerne af advokaterne blot et af uhyre mange eksempler på Tyrkiets menneskerettighedsbrud.

- Erdogans styre er et af de værste diktaturer i verden. Der er flere fængslede journalister i Tyrkiet end i noget andet land. Der er tusindvis af politiske fanger, heriblandt mange medlemmer af parlamentet og borgmestre i kurdiske områder, påpeger Søren Søndergaard.

Almindelige borgere, ikke mindst akademikere og skolelærere er blevet fyret i hobetal, fordi de er under mistanke for at være i opposition til Erdogan.

- Tyrkiet er i krig i det nordlige Syrien og har indtaget Afrin – og enhver form for kritik eller bare skepsis overfor denne krig er forbudt i Tyrkiet. En stor gruppe læger er blevet fyret, fordi de udtalte, at den største sundhedstrussel var krig og krævede, at Tyrkiet trak sig ud af Afrin, fortæller Søren.

Fængslingen af advokaterne ser Søren Søndergaard som et udtryk for, at Erdogan også går efter dem, der (på legal vis) forsvarer hans politiske modstandere.

- Det er et logisk skridt for Erdogan at dømme advokaterne. Jeg håber, at advokater over hele verden vil sige fra, slutter Søren Søndergaard.

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Lokalvalg i Tyrkiet

Den 31. marts var der lokalvalg i Tyrkiet. Jonas Sjöstedt, formanden for Vänsterpartiet i Sverige, var valgobservatør. Han skrev på Facebook: ”Trykket stemning ved valget i de kurdiske landsbyer i det østlige Tyrkiet. Flere steder er tungt bevæbnede tyrkiske soldater endda inde i valglokalerne, og et sted bliver vi valgobservatører smidt ud af valglokalerne.”

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]