Gå til hovedindhold

Tags

Tortur og vold præger Libyens migrantfængsler

Tusindvis af strandede migranter sulter i overfyldte libyske fængsler, hvor de udsættes for afpresning, tortur, voldtægt og menneskehandel. Forbrydelserne er dokumenteret i flere rapporter fra blandt andet Human Rights Watch, Amnesty International, Læger uden Grænser og FN.

Christian Juhl, solidaritets- og udviklingsordfører

Med et bidrag på mere end 220 millioner kroner er Danmark med til at forhindre, at migranter og asylansøgere når frem til Europa fra det borgerkrigshærgede Libyen. Danmark er tredjestørste bidragyder.

FN’s særlige udsending i Libyen, Kim Meltzer, siger, at der er tale om systematiske menneskerettighedskrænkelser og går så vidt, at han kalder dem forbrydelser mod menneskeheden. Libyens indenrigsministers særlige afdeling for migranter står for ca. 20 af disse migrantfængsler, som bl.a. EU finansierer. Libyen har afvist at lade FN kontrollere forholdene i migrantfængslerne.

Stop bevillingerne

Det er EU, der træner, finansierer og koordinerer den libyske kystvagt. EU er den myndighed, der står for at fange alle migranter, der forsøger at krydse Middelhavet fra Libyen til Italien.

EU forsyner kystvagten i Libyen med skibe, kommunikationsudstyr og ligposer, som bliver brugt til de migranter, der dør undervejs.

Til gengæld sørger Libyen for, at migranterne bliver pågrebet og bragt tilbage til Libyen.

Enhedslisten vil have sat en stopper for Danmarks og EU's tætte samarbejde med Libyen om at holde migranter væk fra Europa. Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lægger op til at fortsætte, trods anklagerne om systematiske menneskerettighedskrænkelser.

Bekæmp årsagerne til migration

I stedet for at støtte Libyen, skal Danmark hjælpe migranterne og bekæmpe årsagen til migrationen. Der bør etableres åbne lejre, hvor migranterne kan opholde sig, indtil det bliver afklaret, om de er flygtninge eller migranter.  

Stederne bør være under FN’s kontrol og drives af nogle af de internationale organisationer, der har erfaring på området, og som er vant til at arbejde indenfor de internationale konventioners rammer.

Efter internationalt pres er tre af de værste migrantfængsler lukket i løbet af sommeren 2019.

Udenrigsministeren har efter henvendelsen fra Enhedslisten og en debat i DR1 Morgen lovet at stoppe Danmarks finansiering af migrantsystemet i Libyen, hvis det viser sig, at pengene går til de frygtede migrantfængsler. Men han nægter fortsat at forholde sig til beskyldninger om konventionsbrud.

Foto: Tim Lüddemann (CC BY-NC-SA 2.0)

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]