Gå til hovedindhold

Temaintro: Vi må ikke hvile på laurbærrene

Danmark ligger nr. 1 i verden på Transperancy Internationals rangliste over de mindst korrupte lande. Det er en førsteplads, vi kan og skal være stolte af, og det er ikke mindst et resultat af Danmarks historie som et relativt lige, åbent og demokratisk land. Men det betyder ikke, at vi er perfekte, eller at vi ikke har vores problemer.

Pernille Skipper, politisk ordfører

Nogle gange kan det virke som om, at de politiske skandaler og problemer, der er i Danmark, bliver overset og ikke taget alvorligt – måske netop fordi titlen som det mindst korrupte land bliver en sovepude. Du vil i dette tema læse om sager, som mildest talt får én til at løfte øjenbrynene, og om problemerne, der gør korruption muligt i selv verdens mindst korrupte land.

For nylig kunne vi høre om, hvordan folketingsmedlemmer for Venstre har nydt godt af investeringer fra de kvotekonger, der lukrerer på regeringens manglende indsats mod koncentration af fiskekvoter på få hænder. Vi ser, hvordan de mest magtfulde holder sammen i små, tætte netværk af økonomiske og politiske eliter. Og vi har oplevet, hvordan politikere har fået job hos de firmaer og lobbyorganisationer, som de tidligere sad overfor. Mange husker nok også, hvordan de danske banker gav støtte til partierne bag de bankpakker, der brugte milliarder på at redde bankerne under krisen.

Fusk og lusk

Sådanne sager er der desværre alt for mange af. Flere bliver omtalt i det her nummer. De er alle kendetegnet ved, at direkte korruption ikke kan bevises, men at tingene ser temmelig skumle ud, for at sige det mildt. Det er simpelthen ikke til at vide, om der er foregået fusk og lusk, men man tænker bestemt sit.

Derfor har vi brug for mere åbenhed – også i verdens mindst korrupte land. Fordi selv hvis korruption ikke reelt finder sted – selv hvis der faktisk ikke er skubbet noget ind under gulvtæppet – kan det i mange tilfælde unægtelig se sådan ud. Og det ødelægger tilliden til vores politiske system og demokrati. Med andre ord: Det skal både være rent og pænt og se rent og pænt ud.

Brug for mere åbenhed

Danmark har i modsætning til andre lande ikke regler mod partistøtte gennem hemmelige pengeklubber. Ingen åbenhed om de lobbyister, som politikerne taler med, og ingen regler mod, at højtstående embedsmænd og folkevalgte går direkte fra en post som beslutningstager til en post som lobbyist. Og vi har i forhold til de øvrige nordiske lande mindre adgang til at følge med i, hvad der foregår i magtens korridorer, fordi vi for få år siden fik en ny offentlighedslov, der gør det markant sværere at få aktindsigt. Det er med andre ord helt sikkert muligt for Danmark at få mere åbenhed og dermed en endnu bedre score på de internationale lister.

For Enhedslisten betyder demokrati, at magthaverne må finde sig i at blive kigget over skulderen. Vi skal kunne se, hvor pengene kommer fra, hvordan beslutningerne bliver taget og hvem der påvirker dem bag facaden. Det er helt grundlæggende. Derfor bruger vi rigtig meget tid på at selv at være åbne og grave os ned i de mistænkelige sager, der er. Og derfor har vi nu et tema om fusk og lusk i vores medlemsblad. God læselyst!

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]