Gå til hovedindhold

Tags

Stop for højere pensionsalder!

Enhedslisten skal bruge valgkampen til at styrke protesterne imod højere pensionsalder og kravet om, at det såkaldte ”velfærdsforlig” bliver opsagt.

Finn Sørensen og Anders Olesen

”Sæt pensionsalderen på pause nu!”.

Så klart har Tonny Olsen, næstformand i Malerforbundet, sagt det. Han er ikke kun talerør for sine egne og mange andre forbunds medlemmer. Han er ganske enkelt talerør for folkestemningen. Måling på måling viser, at to tredjedele af befolkningen afviser, at pensionsalderen skal stige.

Det er en ordentlig begmand til Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Radikale. De er nemlig i fuld færd med at sætte pensionsalderen op til 67 og 68 år. Næste år beslutter de, at den skal stige til 69 år i 2030. En 17-årig skal vente, til hun er 75 år. Nyfødte kan først gå på pension, når de er 77 år.

Det er det glade vanvid. Tusindvis kan ikke engang holde til at arbejde til den nuværende pensionsalder. For eks. er 20 procent af 3F’s 280.000 medlemmer ude af arbejdsmarkedet, inden de fylder 60, fordi de er slidt ned eller afgået ved døden, og tusindvis af andre faglærte og ufaglærte i private og offentlige job er i samme situation. Hvordan skal det så ikke gå, efterhånden som pensionsalderen bliver sat i vejret?

Det er hamrende uretfærdigt over for de mange, der kommer tidligt på et stadig mere brutalt arbejdsmarked. De har færre gode år efter arbejdslivet, og de lever kortere end gennemsnittet. De ryger typisk ud af arbejdsmarkedet længe før tid. Og hvad skal de så leve af, efter alle forringelserne af efterløn, sygedagpenge og førtidspension?

Presset af folkestemningen

Det er ikke underligt at protesterne vokser, og at flere og flere fagforeninger siger nej.

Det har presset Socialdemokratiet til at komme med et udspil om ret til ”tidlig folkepension”, dvs. to-tre år før folkepensionsalderen. Det er godt, at de erkender, at der er brug for rettigheder til tidlig tilbagetrækning, og at aktionærer og store virksomheder for en gangs skyld skal til lommerne. Men det hjælper kun ganske få - og færre og færre, efterhånden som de sætter pensionsalderen i vejret. Det er bare en fattig erstatning for efterløn og førtidspension, som Socialdemokratiet åbenbart har opgivet at forbedre.

Regeringspartierne og DF er også presset af folkestemningen og har indkaldt til forhandlinger om forbedringer af seniorførtidspensionen. Forhåbentlig kommer der noget godt ud af det, men det er på forhånd klart, at det heller ikke løser de problemer, som bliver skabt af højere pensionsalder.

Kritikken vil da heller ikke forstumme. En række 3F-afdelinger med 3F Aalborg i spidsen kræver pensionsforliget opsagt inden valget. Det samme gør Byggefagenes Samvirke i København. Flere forbund kræver stop for højere pensionsalder – en anden måde at sige det samme på.

Der er råd til et godt seniorliv

Enhedslisten skal udnytte valgkampen til at styrke modstanden og øge presset for, at forliget bliver opsagt, så der er ”rent bord” efter valget. Vi siger: Stop for stigninger i pensionsalderen – ikke en dag over 67! Indfør ret til tilbagetrækning på dagpenge efter 40 år på arbejdsmarkedet og ret til delvis tilbagetrækning efter 35 år på arbejdsmarkedet. Nedslidte skal have ret til førtidspension. Vi skal ikke arbejde, til vi falder døde om eller er så nedslidte, at vi ikke kan løfte vores børnebørn. Danmark er et af verdens rigeste lande. Der er råd til et godt seniorliv for alle.

Foto: iStock

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Styrk protesterne mod højere pensionsalder

Med dette nr. af Rød Grøn får du en håndfuld foldere om ”Stop højere pensionsalder”. Folderen handler om vores kritik af højere pensionsalder og om Enhedslistens forslag til ret til tidligere eller delvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Brug folderen til at rejse debatten, tag den med til venner og kolleger. Snak med dem om, hvordan I sammen kan udnytte valgkampen til at styrke modstanden og øge presset på forligspartierne. Når du løber tør for foldere, så kontakt landskontoret – der er flere, hvor de kommer fra! Læs mere om Enhedslistens forslag her: enhedslisten.dk/temaer/seniorliv

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]