Gå til hovedindhold

Serbiens venstrefløj holder snuden over vandet

”Der findes ingen venstrefløj, kun falsk venstrefløj”. Sådan skrev flere til mig, da jeg ledte efter folk på venstrefløjen i Serbien. Det lykkedes mig dog at finde ligesindede, da jeg besøgte landet.

Elsebeth Frederiksen, cand.mag i Østeuropastudier

SPS - det serbiske socialistparti, som under krigen i Eksjugoslavien havde Slobodan Milošević som leder – er ikke venstrefløj. Det har siden 2012 siddet i regering med SNS, som er et ekstremt højreorienteret parti med præsident Aleksandar Vučić som leder.

Alligevel findes der en serbisk venstrefløj, som gerne ville snakke med mig. En af dem er Borko Stefanović, som er leder af partiet Levica Srbije. Borko har siddet i det serbiske parlament i to perioder for partiet Demokratska Stranka (Det Demokratiske Parti) men brød med partiet, fordi han syntes, de har blevet for højredrejede.  Han er uddannet advokat og har selv oplevet konsekvenserne ved at være i opposition.

- Jeg mistede arbejdet i udenrigsministeriet og fik at vide, at jeg kunne komme tilbage, når jeg var stoppet med at være politisk aktiv, fortæller han.

Stiftede partiet for sent

Borko fortæller om den omfattende valgsvindel og trusler, der findes i landet. Om vælgere, der bliver betalt for eller truet til at stemme på SNS.

- De får at vide, at de aldrig vil kunne finde et job, hvis de ikke stemmer på SNS, siger han.

Alle han kender på venstrefløjen, modtager trusler, bliver svinet til i de nationale medier og har svært ved at finde arbejde.

Serbernes medier er kontrolleret af SNS. En aften så jeg et tv-program, hvor Vučić læste tweets op fra modstandere og gjorde grin med dem i studiet. Den skævvredne medietid har også konsekvenser for Borko og udbredelsen af hans politik.
- Jeg rejser rundt i landet og snakker med folk, de kender mig. De siger: ”Du er en god fyr, jeg kan lide dig, men du kan ikke hjælpe mig. Når du er stærkere, kan du komme tilbage, og jeg vil stemme på dig.”

Željko Veselinović, der er leder af den venstreorienterede fagforening Sloga, mener, at Borko fejlede i sin strategi, da han stiftede partiet.
- Borko skulle have forladt partiet og stiftet et nyt, mens han stadig sad i parlamentet. Der kunne han bygge sit nye parti op og få medietid, fordi han sad i parlamentet.

Lave lønninger

Både Borko Stefanović og Željko Veselinović mener, at et af de største problemer i Serbien lige nu er arbejdsmarkedslovene. Arbejderne har stort set ingen rettigheder. Der findes en officiel mindsteløn, som er på 130 dinarer i timen (ca. otte kr.). Nogle arbejder 40 timer om ugen og tjener kun ca. 1.500 kr. om måneden.

Željko forklarer, at der i Serbien er kommet koreanske fabrikker, som kraftigt underbetaler deres arbejdere. De har så dårlige arbejdsforhold, at de f.eks. er blevet opfordret til at gå med ble, da de ikke kan få fri til at gå på toilettet. Der var jeg lidt skeptisk. Kunne det virkelig passe? En søgning i de serbiske medier bekræftede det.

På spørgsmålet om, hvor Borko vil tage fat, hvis han nogensinde kommer til magten, svarer han også arbejdsmarkedet. Han opridser alle de ting, der er galt:

- Dårlig løn, ingen rettigheder og korruptionen, der gør, at virksomheder må behandle deres personale, som de vil.

På rette vej

- Levica Srbije er på rette vej. Jeg er også nogle gange uenig med ham, men han har hjertet på rette sted, siger Alesandar Bečić, journalist og forfatter.

Aleksandar har været nødt til at stifte sin egen portal for at få arbejde – sådan er det for de venstreorienterede.  Han modtager også trusler næsten dagligt.

- Det er noget, vi lever med. Jeg vil ikke sige, at vi vænner os til det, men det hører med, konstaterer han.

Levica Srbijes manifest indeholder mange socialistiske idéer. Om de kan udmøntes i praksis, i et land så gennemsyret af en anden politisk kultur, er usikkert. Men han og andre på Serbiens reelle venstrefløj bliver ved med at kæmpe.

Borko Stefanović vil forbedre forholdene for de serbiske arbejdere.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]