Gå til hovedindhold

Retning: Støjberg-sagen viser hul i demokratiet

Da Inger Støjberg sendte en ordre af sted til landets asylcentre om at tvangsadskille alle unge asylpar, var det i strid med dansk lov. Alligevel tyder alt på, at hun gennemførte lovbruddet med pivåbne øjne. Samtidig har hun løjet for Folketinget. Hvis denne sag ikke undersøges til bunds, så er der hul i vores demokrati.

Da Støjberg holdt grundlovstale, gik hun til angreb på alle os, som kritiserer hendes lovbrud. Hun beskyldte os for ikke for alvor at interessere os for unge piger, som tvinges ind i ægteskaber. Venstreministerens angreb er Christiansborg, når det er værst. For selvfølgelig ved ministeren godt, at alle partier i Folketinget er imod tvangsægteskaber og barnebrude. Hendes formål er således alene at fjerne fokus fra sig selv – og fra sagens kerne.
Og hvad er så sagens kerne? Tilbage i januar 2016 kunne man læse i Berlingske, at der var såkaldte barnebrude på danske asylcentre. Støjberg meldte skarpt ud: Samtlige par skulle tvangsadskilles. 

Det var imidlertid allerede sådan, at alle par, hvor den ene eller begge var under 15 år – den seksuelle lavalder – blev tvangsadskilt. Par, hvor den ene eller begge var mellem 15 og 18 år, blev vurderet individuelt. Var der det mindste tegn på tvang, skulle de skilles ad. Og det var en klog tilgang. For selvfølgelig kan du finde en 17-årig, som er kæreste med en 19-årig ganske frivilligt. Hvorfor dog skille de to ad?

Men det var ikke nok for Støjberg. De individuelle vurderinger skulle fjernes og alle par adskilles. Problemet var bare, at den ordre var ulovlig. Ombudsmanden gik ind i sagen og rettede en skarp kritik. Siden da er ministeren kommet med skiftende, indbyrdes modstridende forklaringer.
Hvis ikke den her sag i det mindste bliver undersøgt, så er der hul i vores demokrati. Og derfor er Enhedslistens grundlovsudspil også vanvittigt aktuelt: Giv mindretal i Folketinget på 40 procent ret til at starte kommissionsundersøgelser. Kun derved kan vi forhindre, at politiske flertal slår ring om en minister, der både lyver og blæser på loven. Den slags magtfuldkommenhed er ikke et demokrati værdigt.

Johanne Schmidt-Nielsen, udlændingeordfører for Enhedslisten

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]