Gå til hovedindhold

Retning: Sammen vinder vi – bevægelse skaber resultater

Vi har sagt det fra starten og siger det gerne igen: Vi bakker 100 procent op om velfærdens helte. Vi anerkender de offentligt ansattes altafgørende betydning for vores velfærd. Vi bakker op om kravene, om aktiviteterne og om opgøret med arbejdsgivernes nyliberale doktrin. Der er penge nok i samfundet og statskassen, så der er råd til bedre løn- og arbejdsvilkår.

750.000 offentligt ansatte har skrevet et nyt kapitel i danmarkshistorien. Sammen har vi sagt ”nok er nok” til regeringen og KL. Fagbevægelsen har indgået en musketer-ed om en række rimelige krav: Lønstigninger som det private, en sikring af spisepausen og en arbejdstidsaftale til lærerne. Sammen har vi skabt en omfattende bevægelse, hvor offentligt ansatte med stor støtte i resten af befolkningen har stået skulder ved skulder om ”en løsning for alle”.

Vi har allerede vundet meget sammen: Sammenholdet på tværs af faggrupper og den lokale mobilisering er fundamentet til de næste mange kampe for velfærd og bedre vilkår for lønmodtagerne. På målstregen overvandt fagbevægelsen ved fælles kraft den sidste modstand fra Løhde.

Delaftalen på det regionale skabte en sprække i sammenholdet. Men lønmodtagerne genfandt sammenholdet og skaffede et kommunalt forlig, som omfatter alle faggrupper. I sidste ende kom fagbevægelsen i mål med et forlig, der gav en løsning for alle.

Havde arbejdsgiverne stået stejlt på statens område og lockoutet store dele af Danmark, kunne velfærdens helte regne med Enhedslistens opbakning hele vejen. Havde Folketinget grebet til et lovindgreb på arbejdsgivernes præmisser, havde vi stillet os aktivt og solidarisk sammen med lønmodtagerne og lovet, at det ville blive hørt på Christiansborg.

Sammen har vi skabt ny styrke, som kan bruges i kampen for velfærden og ved kommende overenskomstforhandlinger. Der er tændt et håb om en bedre fremtid for de mange.

Baseret på en udtalelse fra Enhedslistens årsmøde 2018.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]