Gå til hovedindhold

Nytårsquizzen: Sådan blev 2017 

Det sværeste spørgsmål i sidste års nytårsquiz var om havisen i Arktis. Troen på klimaeffekterne er stor i Enhedslisten, men det gik ikke så slemt som ventet i 2017. Omvendt var der ringe tro på, at Geert Wilders blev premierminister i Holland, hvilket han (heldigvis) heller ikke blev. Her kan du læse om året, der gik.

Karl Vogt-Nielsen, Rød+Grøn

1. Kommer de danske håndboldherrer i finalen ved VM-slutrunden i Frankrig? Nej

Danmarks vandt i sin indledende gruppe, men tabte allerede i ottendedelsfinalen mod Ungarn.

 

2. Ender Danmarks Oscar-bud, »Under sandet« som en af de fem nominerede film til en Oscar

for bedste ikke-engelsksprogede film? Ja

Filmen tabte dog til den iranske ”The Salesman”. Den anden danske nominerede, kortfilmen ”Silent Nights”, led samme skæbne og tabte til ungarske ”Sing”.

 

3. Får Enhedslisten mindst 10 procent af stemmerne ved skolevalget i januar? Nej

Enhedslisten endte med 6,1 procent. Bedste kommune var København, hvor Enhedslisten blev størst med 21 procent. Topscorer var Blågård Skole med 91,3 procent.

 

4. Bliver der storkonflikt i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger? Nej

Afstemningen endte i procent med 53 ja og 47 nej til overenskomstresultatet. 3F stemte nej, mens 87 procent i HK Privat stemte ja.

 

5. Er Geert Wilders premierminister i Holland efter parlamentsvalget den 15. marts? Nej

En skuffet Geert Wilders måtte erkende, at fremgangen på otte mandater til 20 ikke var nok. Den siddende premierminister, Mark Rutte, beholdt posten.

 

6. Bliver Marine le Pen præsident i Frankrig den 23. april? Nej

Endnu et nederlag for højrekræfterne. Hun gik videre til anden runde, men blev derefter jordet af Macron, som fik 66 procent af stemmerne.

 

7. Trækker Enhedslisten fortsat andelen af kvinder i kommunal- og regionsbestyrelser ned efter valget den 17. november? Nej

Denne gang trak Enhedslisten den rigtige vej. Vor kvindeandel er i kommunerne nu 38,8 procent (mod 33 procent for alle), og i regionerne er vi helt oppe på 61,5 procent.

 

8. Har fødegangene fået tilført flere midler inden den 1. december? Ja

Nogle af dem er dog de midler, som SR-regeringen efter pres fra Enhedslisten tilførte i 2014 og som først blev udmøntet delvist i 2017. Men hertil kommer, at regionerne også selv har tilført nogle fødeafdelinger flere midler. Den økonomiske situation er altså blevet bedre.

 

9. Er arealet af havis i Arktis rekordlille efter sommerens afsmeltning? Nej

Havisens udbredelse slog bundrekord i 2012, og heller ikke 2017 slog denne rekord. Faktisk bremsede afsmeltningen op i august, så der er syv andre år med mindre havis.

 

10. Har Donald Trump igangsat byggeriet af en mur langs grænsen til Mexico,

som han lovede under valgkampen? Nej

Der er blevet opsat nogle prototyper, som skal testes. Dette udlægges i pro-Trump medier, som at nu er byggeriet igangsat. Men det er redaktionen ikke enig i.

 

11. Er alle parlamentarikerne fra det tyrkiske parti HDP blevet løsladt inden 1. december? Nej

De sidder forsat fængslet, og Erdogan-styret gør sit for at forhindre, at internationale observatører deltager i de absurde politiske retshøringer. Enhedslisten følger udviklingen tæt og sender løbende solidaritetsdelegationer på besøg.

 

12. Har styrker fra Rusland og/eller NATO deltaget i væbnet konflikt i Baltikum inden 1. december? Nej

Men både Rusland og NATO har optrappet militær i Østersøen med øget fare for åben konflikt. I maj besluttede alle partier i Folketinget, bortset fra Enhedslisten, at sende soldater til NATOs fremskudte position nær den russiske grænse i Estland.

 

13. Har et eller flere lande stemt om udmeldelse af EU inden 1. december? Nej

Brexit har ikke smittet af på andre EU-lande – endnu.

 

Bonusspørgsmål:

Hvor mange medlemmer får Enhedslisten valgt ind i kommunalbestyrelser og regionsbestyrelser den 17. november? Svaret er 115

Årets profet er……

Der var tre deltagere, som alle havde flotte 11 rigtige ud af 13. Derfor måtte bonusspørgsmålet afgøre vinderen. Her lå Henning Jakobsen fra Amager Vest tættest og er dermed årets profet. Han tildeles et gavekort på 300 kr. til Coops butikker. Tillykke, Henning!

Foto: Jennifer Latuperisa Andresen Unsplash.com

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]