Gå til hovedindhold

Kort internationalt nyt

EU hjælper Tyrkiet med at krænke menneskerettighederne

Dagbladet Politiken har afdækket, hvordan EU forsyner Tyrkiet med militært udstyr, som bl.a. bruges til at forhindre syriske flygtninge i at undslippe krigen. Eksperter vurderer, at EU dermed bidrager til at krænke menneskerettighederne.

- EU’s milliard-hjælp til det islamiske Erdogan-regime for at holde flygtninge væk har fra første dag været dybt problematisk. Men det er alligevel rystende, at pengene bl.a. bruges til at forsyne Tyrkiet med militært udstyr, som forhindrer flygtninge i at komme væk fra krigszonen, siger Enhedslistens EU- og udenrigsordfører, Søren Søndergaard.

Han har kaldt udenrigsministeren i samråd for at redegøre for skandalen samt oplyse, om den danske regering har været bekendt med og måske endda godkendt EU’s praksis.

Brasiliansk lokalpolitiker myrdet

Det nyvalgte medlem af bystyret i Rio de Janeiro, Marielle Franco, og hendes chauffør blev myrdet på åben gade i den 14. marts. Marielles parti, Partiet for Socialisme og Frihed, kan sammenlignes med Enhedslisten. Marielle var karismatisk og repræsenterede et håb for marginaliserede grupper. Hun var opvokset i slummen, var afrobrasilianer, LGTB-aktivist og uddannet sociolog. Hun efterlader et barn.

 – Der er alvorlig risiko for, at Brasilien er på vej tilbage til diktaturet, siger Lars Bohn, som følger udviklingen i Brasilien nøje.

Ud over mordet på Marielle Franco henviser han til, at den tidligere præsident, Lula da Silva, er idømt 12 års fængsel uden beviser, at militæret er indsat som ordenshåndhæver i Rio og at arbejdstagerrettigheder undergraves.

Israel skyder demonstranter

Mindst 15 palæstinensere blev ved en demonstration den 30. marts dræbt af det israelske militær på grænsen mellem Gaza og Israel.

Der blev registreret over 1.400 tilskadekomne under protesterne. 758 blev ramt af skarpe skud, mens resten indåndede tåregas eller blev beskudt med gummikugler.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, mener, at Danmark, EU og FN skal sige stop over for Israels brutalitet i Gaza.

- Skarpe skud mod en varslet demonstration med mindst 15 dræbte og 1.400 sårede er ganske uacceptabelt. Israel skal acceptere folkeretten og menneskeretten, siger han og uddyber:

- Den alvorlige situation risikerer at eskalere. Alle landes udenrigsministre må tage stilling og handle mod Israels uacceptable brutalitet.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]