Gå til hovedindhold

Tags

Konflikt truer i det Sydkinesiske Hav

Kina bruger i disse år enorme milliardbeløb på at konstruere kunstige øer til militære og industrielle anlæg i Det Sydkinesiske Hav. Det skaber international frygt for en stor, militær konflikt og har givet Kina et anstrengt forhold til nabolandene Filippinerne og Vietnam. Også USA ruster kraftigt op i regionen.

Simon Halskov, Rød+Grøn

11 milliarder tønder olie og 190 billioner kubikmeter naturgas er blandt årsagerne til, at Kina sætter alle militære sejl ind for at sætte sig suverænt på Det Sydkinesiske Hav. Særligt omkring Paraceløerne har Kina konstrueret havne, militære installationer og landingsbaner – i nogle tilfælde på nye, kunstige øer.

Som reaktion på Kinas heftige oprustning i det eftertragtede område har Japan solgt krigsskibe og militærudstyr til Filippinerne og Vietnam.

Klar til kamp i luften og i vandet

Det er dog ikke kun landene omkring Det Sydkinesiske Hav, der rasler med sablen. USA, der er Verdens største våbeneksportør, er også gået i gang med at bevæbne Kinas nabolande; blandt andet har den vestlige stormagt solgt våben til Vietnam for næsten 100 millioner dollars.

I begyndelsen af ​​august vedtog USA’s kongres et nationalt forsvarsbudget på svimlende 717 milliarder dollars. Samtidig er USA i gang med at orientere deres militær væk fra antiterrorisme og i retning af kamp mod lande, der også har stærke søværn og luftvåben – ikke mindst Kina. Det er blandt andet det, de skandaleramte F-35 Joint Strike Fighter-kampfly skal bruges til.

I dag består konflikten mellem atommagterne USA og Kina primært af hårde ord og en stadig eskalerende toldkrig. Ingen af parterne har interessere i en regulær krig i Det Sydkinesiske Øhav – men krudttønden bliver i stigende grad proppet for hver dag, der går.

Foto: Michael Afonso, unsplash

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Sådan vil vi skabe en mere fredelig verden

Står det til Enhedslisten, skal udviklings- og forsvarspolitikken understøtte menneskerettigheder, demokrati og større økonomisk lighed på globalt plan.

Konfliktløsning frem for oprustning

Demokrati kan ikke indføres med bomber. Derfor gik Enhedslisten imod købet af de dyre F35-kampfly. Vi vil hellere bruge ressourcer på velfærd herhjemme – og på nødhjælp, konfliktløsning og genopbygning ude i verden. Vi ønsker ikke angrebshære forankret i NATO eller EU, men vil hellere styrke samarbejdet med FN samt Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

Ja til international ret og menneskerettigheder

Menneskerettigheder og international ret skal overholdes, også i krigstid. Derfor skal tortur og henrettelser frem i lyset, og Danmark skal tage ansvar for, hvad der sker med fanger taget under danskledede missioner. Multinationale selskaber skal betale skat, også i udviklingslande, hvor de snyder befolkningerne for milliarder hvert år. Det kræver skrappere regler og åbenhed om regnskaber.

Nej til global ulighed

De otte rigeste mennesker ejer nu tilsammen lige så meget som den fattigste halvdel (3,6 mia. mennesker) af Jordens befolkning. Så ekstrem ulighed medfører krige og konflikter verden over. Derfor skal udviklingsbistanden øges til 1 procent og på længere sigt 1,5 procent af BNP. Vi skal bruge den til at bekæmpe fattigdom og fremme demokrati – ikke til at understøtte militære operationer.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]