Gå til hovedindhold

Kina – den vigtigste nye spiller i Afrika

Casper Wichmann er cand.mag. i Kinastudier og koordinator i Kina-tænketanken ThinkChina. Rød+Grøn har stillet ham en række spørgsmål om Kinas voksende engagement i Afrika.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Hvordan er Kina gået fra at være et land, der modtager udviklingsbistand, til at være et land, der bidrager med udviklingsbistand? 

- Op igennem 00’erne er Kinas udviklingsstøtte vokset. Kina bruger stadigvæk sin status som u-land til at modtage støtte. Set over per capita kan Kina stadig spille ulandskortet, selvom mange af landets byer og især områderne på Østkysten er ekstremt veludviklede og på niveau med andre i-lande. I 2014 gav Kina mere i bistand, end de modtag udefra. Officielt siger Kinas regering, at man bruger fem mia. dollars årligt på assistance til andre lande, men man har ikke noget officielt udviklingsministerium, så det er meget svært at få officiel og konkret information.

Hvordan er Kina engageret i udviklingsbistand i Afrika? 

- Afrika er den største modtager af Kinas udviklingsbistand. Størstedelen af de udenlandske projekter, som Kina har finansieret i årene 2000-2014, er gået til Afrika (59 procent). Kina er blandt andet engageret gennem infrastrukturprojekter, hvor Kina bygger veje, boligblokke og lignende, men også via medicinsk bistand. Kina er blevet kritiseret for bare at give billig infrastruktur for til gengæld at få adgang til Afrikas naturressourcer, som Kina har stort behov for. Nye data viser imidlertid, at Kinas støtte til Afrika i nogle tilfælde skaber lige så meget økonomisk vækst, som lignende projekter støttet af USA eller andre vestlige donorer gør.

Gør Kina udviklingsbistand i Afrika på andre måder end Vesten?

- En af de største forskelle er, at Kina ikke giver bistand som sådan, men faktiske lån, der skal betales tilbage med renter. Vesten giver derimod bistand i mere klassisk forstand. Det betyder samtidig, at kineserne – modsat Vesten – ikke stiller lige så mange krav og betingelser til modtagerlandene, før de vil give bistanden. Så på den måde giver Kina afrikanerne større selvbestemmelse. Desuden er meget af Kinas bistand udført fra provinsniveau i Kina til søstersamarbejder med Afrikanske lande, hvor vi i Vesten typisk donerer fra nationale niveauer.

Hvordan forestiller du dig, at Kinas rolle i Afrika bliver fremover?

- Kina er Afrikas største økonomiske partner, så landet vil uden tvivl fortsætte med at spille en stadig vigtigere rolle for kontinentet. Derudover tager mange kinesiske selskaber til Afrika, fordi det er et nemmere marked at komme ind på end f.eks. i Vesten. En rapport fra McKinsey har vist, at kinesiske virksomheder i Afrika kan opnå omsætninger på 440 mia. dollars ved aggressiv ekspansion i både nuværende og nye sektorer. Her vil især Kinas voksende innovation- og tech-sektor spille en stor rolle.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]