Gå til hovedindhold

Hvad er fascisme egentlig?

I de seneste år har en række stemmer udtrykt bekymring for, at fascismen kan være under opblomstring. Advarslerne kommer fra kulturpersoner og forskere såvel som foreningslivet og politikerne. Fra den yderste venstrefløj såvel som den yderste højrefløj.

Redaktionen

De vidt forskellige stemmer er ikke helt enige om, hvor truslen kommer fra. Nogle peger på populariteten af ”stærke mænd” som Putin, Erdogan og Trump, der måske kan minde om Hitler eller Mussolini. Nogle peger på den måde, vi omtaler flygtninge, arbejdsløse eller mennesker med handikap på, der kan have lighedstræk med Det Tredje Riges udfald mod jøder og ”ikke-leveværdige liv”. Andre peger på, at vores integrationspolitik i Danmark helt konkret ligner noget, vi så i netop Det Tredje Rige. Og så er der dem, der opfatter islamismen som en snigende fascistisk trussel.

I dette tema træder vi et skridt tilbage og forsøger at få hold på, hvad fascismen egentlig var for en størrelse. Hvordan var dens syn på samfundet? Hvad var dens politiske virkemidler? Hvilket sprog talte den? Det har vi spurgt både historikere, religionsforskere, sprogforskere, kønsforskere og politiske økonomer om. Tilsammen giver artiklerne ikke et sorthvidt svar på, om fascismen vitterlig er på vej – men de giver os et praj om, hvilke tendenser vi skal holde vågent øje med.

Foto: Flickr.com / James Vaughan / CC BY-NC-SA 2.0

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

"Fascismen er ikke kun en trussel, fordi den i disse år vokser hastigt frem i lande som Grækenland og Ungarn. Også et land som USA, der står os ret nær, er blevet ramt af en fascistisk understrøm tydeliggjort af den massive støtte til den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der har ligget i front af kandidatfeltet i en tåkrummende lang periode. Vi taler her om en mand, der på en bølge af rendyrket populisme foreslår ID-kort til alle landets muslimer, og som konstant taler om vigtigheden af en 'stærk' og beskyttende leder. Det er klart udtryk for fascistiske træk."

- Rasmus Brygger, forhv. Formand for Liberal Alliances Ungdom

 

"I Europa forarmelse og social udstødelse af millioner af unge. Ikke mindst i de etniske minoriteter, der tillige udsættes for diskrimination og racisme i stadigt stigende grad. I terrorbekæmpelsens navn er der også mange eksempler på love og myndighedshandlinger, der underminerer retssikkerhed og demokratiske rettigheder for især tilhængere af islamistisk ideologi. Den vrede, det had, der ligger bag den tåbelige og forbryderiske terrorisme, har således gode forklaringer. Ligesom småborgerskabets sociale nedtur, arbejdsløshed og social nød i tredivernes Tyskland forklarede tilslutningen til Hitler."

- Socialistisk Arbejderpolitiks forretningsudvalg

 

"Medierne siger i dag fortrøstningsfuldt, at i morgen vågner den nyvalgte præsident Donald Trump op til virkeligheden, og så bliver det business as usual. Men det er ikke sandt. I morgen vågner vi op til Donald Trumps virkelighed, et kvindehadende, racistisk, voldsdyrkende, brutaliseret, sandhedsfornægtende samfund, der med demokratiets egne midler afvikler demokratiet."

Carsten Jensen, forfatter

 

"Den metaforik, man havde i 20’erne og 30’erne, om mennesker med den farlige degeneration osv., den ser vi jo også igen. Der er ikke talt så grimt om mennesker med handikap siden 20’erne og 30’erne, som der bliver nu. Man har ikke kunnet tillade sig at sige ting som ”de er forkælede” eller ”de er gøgeunger i samfundet” eller ”hvad med at give dem en blå pille”, men det gør man nu. Altså, da Kommunernes Landsforening startede med at sige nogle af de der ting, så gik det eddermukme hurtigt."

- Birgit Kirkebæk, handikaphistoriker

 

"Omkring samme tid fulgte så Martin Henriksens (DF) tilkendegivelser om flygtninge og deres værdigenstande, som regeringen siden i flere udgaver har bekræftet, at politiet gerne må tage fra dem. En åbenlys hån mod folk i nød og bare ét tiltag i rækken af grumheder fra vores ledere. Må jeg foreslå, at man også klipper håret af langhårede flygtninge og sælger det til parykker – der ligger en formue og venter på statskassen der? Efterhånden trænger det ellers fortrængte f-ord, fascisme, sig mere og mere på".

- Morten Kirkskov, skuespilchef i Det Kgl. Teater

 

"Præmissen bliver ofte, at hvis folk er uden arbejde, fattige eller på anden måde i nød, er det deres egen skyld og deres eget ansvar at kæmpe sig vej ud af elendigheden. Når den helt grundlæggende respekt for mennesker forsvinder i debatten, så er der en fare for, at vi som samfundsborgere mister den medmenneskelighed, der er nødvendig for at skabe et rummeligt samfund".

- Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]