Gå til hovedindhold

Gysi i spidsen for Europæisk Venstre

Rød+Grøn har bedt Christian Juhl, der deltog i Europæisk Venstres kongres, fortælle om alliancens nye formand.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

Hvem er Gregor Gysi?

- Han er mangeårig leder af Die Linke i Tyskland og dets forgænger PDS. Han har været advokat siden DDR-tiden. Gysi er en eminent debattør – en af de skarpeste i politik i Tyskland – han er en fornøjelse at høre på. Europæisk Venstre kan får stor gavn af hans kommunikative evner. Det har vi manglet. Men han er ikke socialist i Enhedslistens forstand. Han er nok mere SF’er.

- Han er skarp og analytisk. Når han snakker om eurokrisen, om den måde eliten rager til sig, om hvordan EU ødelægger miljøet og om flygtningekrisen – så er vi enige. Men hans konklusion er anderledes. Han vil ikke melde sit land ud af EU.

Hvorfor ikke?

- Han er tysker. Hvis Tyskland melder sig ud af EU, så bryder EU sammen. Danmark er et lille og et perifert land. Vi kan melde os ud, men uden Tyskland er der intet EU. Derfor er det nødvendigt at opstille et alternativ, at sige hvordan europæisk samarbejde så skal være. Man skal også huske, at for tyskerne er EU det samarbejde og den samhandel, man lavede for at undgå krig og fascisme efter 1945.

Hvis du var tysk politiker og ikke dansk, ville du så ikke være tilhænger af at melde landet ud af EU?

- Det er et lidt teoretisk spørgsmål. Hvis man i Tyskland kunne få et flertal for at melde sig ud af EU, så ville man langt tidligere kunne få et flertal for at ændre EU. Jeg mener, der er brug for et mellemstatsligt samarbejde. Der er vi forskellige fra nationalisterne på højrefløjen, som tror, at hvert land kan klare sig med national isolation. Du kan jo også se, at Tyskland har taget flere flygtninge end alle andre lande, bortset fra Grækenland og Italien, som er grænselande.

Kan vi leve med en formand i Europæisk Venstre, som er tilhænger af EU?

- Ja, selvfølgelig kan vi det. Den uenighed har været der hele tiden. Der er jo masser af konkret politik, hvor vi er enige i Europæisk Venstre. F.eks. i kritikken af behandlingen af Grækenland, i forhold til flygtningespørgsmålet, kritikken af EU’s mangel på demokrati og den neoliberale politik. Hvad er så alternativet? Den diskussion må vi tage løbende. Det har vi jo også gjort i arbejdet med det politiske dokument på denne kongres.

- Vi ved også, at der er store diskussioner, ja fraktionskampe i Die Linke. F.eks. støttede kun 60 procent af Die Linkes ledelse Gregor Gysis opstilling. Der er også folk i Die Linke, som er skarpe kritikere af EU.

Hvordan ser fremtiden ud for Europæisk Venstre?

- Vi har brug for et Europæisk Venstreparti, der kan sætte aktiviteter i gang – og ikke bare en resolutionsfabrik. Det er positivt, at Europæisk Venstres kongres rækker ud til andre partier og opfordrer til samarbejde. Vi skal have flere med, f.eks. de partier, der stod bag Plan B-konferencen. Og så skal vi som en selvstændig opgave styrke det politiske samarbejde i Norden.

Foto: DIE LINKE Nordrhein-Westfalen (CC BY-SA 2.0)

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]