Gå til hovedindhold

Gør klar til 8. marts

Med vinteren stående for døren kan 8. marts føles langt væk. Allerede nu er flere lokalafdelinger dog i fuld gang i forberedelserne til kvindernes kampdag. Vi giver nogle korte bud på, hvordan man kommer i gang med at forberede kampdagen.

Marie Leth-Espensen, Anne Overgaard Jørgensen og Gitte Pedersen

Hvorfor er det vigtigt at markere Kvindernes Kampdag i 2017?

- Allerede i 1910 på Arbejderkvindernes 2. internationale socialistiske konference i Folkets Hus på Jagtvej 69 i København tog Clara Zetkin initiativ til dagen med god opbakning fra Alexandra Kollontai. Selvom der er sket meget, siden Clara og Alexandra diskuterede kvinders situation og stilling, må vi som socialistiske feminister sige, at vi desværre har lang vej igen til en reel ligestilling og frigørelse. Tænk bare på ligeløn! Det er jo helt til grin, at kvinders arbejdskraft stadig kan købes billigere end mænds.

- På venstrefløjen er vi gode til at rette kritik af den sociale slagside ved reformer og besparelser, men vi overser ofte, at de også rammer hamrende skævt i et kønsperspektiv. For nyligt måtte Mødrehjælpen melde ud, at deres abortrådgivning må lukke pga. manglende midler. Det betyder, at kvinder nu er henvist til rådgivning fra foreningen Retten til Liv. Vi har stadig mange kampe at kæmpe – derfor er 8. marts stadig en vigtig kampdag. 

I hovedstaden har Enhedslisten allerede forberedt 8. marts-arrangementet næste år. Hvad kommer der til at ske?

- Det bliver et overflødighedshorn af aktiviteter. Vi begynder kl. 14 i Verdenskulturcentret på Nørre Allé med forskellige workshops om bl.a. 30 timers arbejdsuge, feministisk økonomi, historier om Rødstrømpebevægelsen og basisgrupper, feministisk selvforsvar og om kampen for fri abort i Polen og andre steder. Vi går sammen med Bente Hansen fra Nørre Alle til Jagtvej 69, hvor vi bl.a. vil høre historien om 8. marts’ tilblivelse.

- Fra kl. 18 er der billig vegansk mad lavet af ’send flere krydderier’ (Mænd betaler 18 procent mere for maden end kvinder). Herefter er der taler af bl.a. Pernille Skipper og musik med Karina Willumsen og Det Kønne Kartel. Og bagefter er der dans med det feministiske dj-kollektiv, Kapow Collective. Men der er lang tid til 8. marts, så vi kan kun love, at programmet bliver endnu bedre og at flere feministiske talere kommer på.

- Alle er velkomne, både medlemmer af Enhedslisten og folk, der ikke er. Det er gratis at deltage, og vi sørger også for børnepasning.

Har I nogle gode råd til, hvordan andre afdelinger, små som store, kommer i gang med at arrangere kampdag?

- Det er ikke så besværligt at lave et 8.marts-arrangement. Er man en lille afdeling, så kan man f.eks. lave et offentligt møde med en fagforeningsrepræsentant eller en kvinde, man synes har noget interessant at fortælle om feminisme. Eller man kan i afdelingen lade kvinderne stå for mødets indhold. Der er jo et hav af kvinderelaterede emner, der aldrig bliver diskuteret, og her er 8.marts en god anledning.

- Bor man i nærheden af København, tager hele afdelingen naturligvis til Verdenskulturcentret for at få feministisk inspiration og gejst!

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Kvindernes kampdag i Aarhus

8. marts bliver i Aarhus traditionelt markeret på Kvindemuseet, der hvert år er vært for et stort og tværpolitisk arrangement. Det bakker Enhedslisten Aarhus op om, men de seneste to år har vi valgt at supplere med vores egne arrangementer, før vi tager på Kvindemuseet.

I 2015 valgte Aarhus-afdelingen at gå sammen med en kurdisk kvindeorganisation og holde et solidaritetsarrangement i et kulturhus i Aarhus Vest. Her var der talere, salg af kaffe og kage og en indsamling til støtte for kurdiske kvinder.

I år gik afdelingen på gaden sammen med SUF. Gadeaktionen satte spotlight på, hvorfor der er brug for kvinde- og ligestillingskamp i dag. Planlægningen begyndte en måneds tid før 8. marts, og på dagen var der 10-15 medlemmer på gaden, der bl.a. delte en specialfremstillet flyer om moderne kvindekamp ud.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]