Gå til hovedindhold

Fredsarbejde uden formaliteter

I netværket ’Tid til Fred - Aktiv mod Krig’ udfolder fredselskende mennesker deres krigsmodstand på uformel vis. Rød+Grøn har mødt Boliana Thomsen fra Enhedslisten Brønshøj-Husum, der er aktiv i gruppen.

Nina Ericsson, Rød+Grøn

Jeg kommer halsende næsten et kvarter for sent, da jeg skal møde Boliana. Min cykel er gået i stykker undervejs.

Boliana er sød og forstående og tager imod mig med et stort smil. Hun viser mig ind i en hyggelig bogbutik på Vesterbro i København, som gruppen har fået lov at låne som mødelokale. Vel inde i varmen og tørvejret, begynder hun at fortælle.

- Tid til Fred - Aktiv mod Krig er ikke forening med medlemsliste og generalforsamling. Det er mere et netværk, der forsøger at samle alle fredselskere til fælles arrangementer, forklarer hun.

Orienteringsløb og skattejagt

I maj 2016 arrangerede gruppen et fredsløb rundt i København i samarbejde med 14 andre foreninger, bl.a. Kunstnere for Fred og Dansk Kurdisk Kvindeforening.

- Løbet var tilrettelagt som en blanding af orienteringsløb og skattejagt for hele familien. Det blev afsluttet med folkekøkken og fest på Sankt Hans Torv på Nørrebro i København, fortæller Boliana levende og engageret.

I bogbutikken sidder i forvejen Benjamin, som også skal være med til det møde i Tid til Fred – Aktiv mod Krig, som skal finde sted samme aften. Han spurgte ind til problemet med min cykel, da jeg ankom, men har ellers siddet for sig selv og spist aftensmad. Nu kommer han på banen i samtalen, hvor emnet er, hvordan man kan ændre verden.

- Det duer ikke, at folk bare skaber deres egne nye samfund ude på landet. Man ændrer ikke samfundet ved at trække sig tilbage fra det, mener han.

Boliana anfører, at det da kan være med til at skabe liv i ”Vandkantsdanmark”, og at Christiania i øvrigt også startede med, at nogen ville skabe deres eget fristed “uden for samfundet”.

Ikke langt fra tanke til handling

Jeg lytter og tager noter, og i mellemtiden er Irene kommet ind ad døren. Det er tydeligt, at de alle kender hinanden godt og har stor respekt for hinanden. Stemningen er rar og tæt i den lille bogbutik, også under uenighederne. Irene og Boliana fortæller om gruppens fredssejlads i København den 21. september, som er FN’s internationale fredsdag. Her sejlede gruppen til Papirøen med sang og underskriftsindsamling sammen med bl.a. Fredsvagten, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, Fredsministeriet og Kunstnere for Fred. De afsluttede aftenen med at skrive ordet Fred med lys på Christiansborg Slotsplads.

- Næste år sejler vi i Aarhus. For Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017. Men det ville nu være fedt, hvis vi kunne gøre det til en tradition at sejle i København, foreslår Boliana.

- Vi sejler da bare begge steder, indskyder Irene prompte.

Så er det vedtaget, kan jeg høre. Og før jeg får taget flere noter, er Irene og Boliana i gang med planlægge endnu flere aktiviteter. I det løse netværk Tid til Fred – Aktiv mod Krig er der vist ikke langt fra tanke til handling, og ingen hænger sig i detaljer, som om et møde egentlig er gået i gang eller ej, før man beslutter noget.

Netværkets møde skal snart begynde, og jeg skal se at komme hjem. Benjamin står ved døren og lukker flere deltagere ind. Da jeg siger farvel, nævner han i forbifarten, at han lige har fikset min cykel. Jeg har stadig den varme stemning i kroppen, da jeg cykler hjemad.

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Til til Fred – Aktiv mod Krig holder fredscafé den første onsdag i hver måned om forskellige emner. I oktober handlede det om mediernes fremstilling af krig, og i november var emnet Grønlands placering i det geopolitiske spil og kampen mod uranudvinding.

Læs mere på gruppens hjemmeside, www.tidtilfred.nu eller kontakt Boliana Thomsen på [email protected].

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]