Gå til hovedindhold

Tags

Europa har brug for en ny, grøn aftale

Behovet for klimahandling var den store overskrift, da Nikolaj Villumsen sammen med Jonas Karlsson fra Vänsterpartiet, Jorge Costa fra Bloco de Esquerda og Ferida Amrani fra La France insoumise præsenterede et fælles klimaudspil i april.

Frederik W. Kronborg, Rød+Grøn

- Vi skal sætte klimaet først. Ikke bare i ord, men i handling. Derfor er jeg så stolt over, at Enhedslisten sammen med nogle af de største venstrefløjspartier i Europa kan præsentere en fælleseuropæisk klimaplan.

Sådan indledte Enhedslistens spidskandidat til EU-valget, Nikolaj Villumsen, da han på vegne af venstrefløjssamarbejdet ”Now, the People” udfoldede partiernes klimaplan ” A New Green Deal for Europe”.

Behov for en europæisk klimalov

Mens den danske regering er fodslæbende, og EU ikke lever op til de mål, der blev sat i Paris-aftalen, er der brug for en helt ny indstilling til den lurende klimakatastrofe. Derfor er det første punkt i partiernes klimaudspil kravet om en europæisk klimalov.

- EU sætter i dag hensynet til virksomhedernes profit over klimaet. Det skal stoppe, og derfor foreslår vi en bindende europæisk klimalov. Den skal sikre, at de enkelte lande har lov til at gå foran med den grønne omstille og forpligte EU til at komme i mål med Paris-aftalen, forklarer Nikolaj Villumsen.

Klimaloven skal tvinge EU’s system til altid at vægte hensynet til klimaet over hensynet til markedsinteresser. Det vil være et afgørende nybrud for EU’s klimapolitik, som i dag er helt utilstrækkelig, hvis vi skal holde os under 2,0 eller sågar 1,5 graders temperaturstigning globalt.

I forlængelse af klimaloven foreslår ”Now, the People” også støtte til grønne offentlige investeringer. De skal bryde med den neoliberale økonomiske dagsorden, som i dag hærger i EU. Grønne investeringer er helt centrale for, at vi kan vende klimakrisen. Dertil indeholder udspillet en række punkter, hvor EU allerede i dag kunne være med til at imødekomme de mål, som blev sat i Paris-aftalen.

Sammen om et venstreorienteret Europa

Lanceringen af ”A New Green Deal for Europe” er det seneste af vores fællesudspil med vores europæiske venner. Klimaplanen demonstrerer styrken af vores samarbejde, hvor vi på tværs af de europæiske grænser har sat os for at lave et progressivt alternativ til det bestående.

- Behovet for en progressiv bevægelse og et internationalt samarbejde baseret på demokrati og solidaritet har aldrig været større. Klimaspørgsmålet er vor tids mest afgørende udfordring og der er behov for handlekraft for at løse det, fremhæver Jonas Karlsson fra Vänsterpartiet og uddyber:

- Over for os står de store virksomheder og deres lobbyister, hvis dagsorden kun favoriserer den økonomiske elite. I ”Now, the People” har den europæiske venstrefløj mulighed for at stå stærkere sammen og vise, hvordan vi kan kæmpe imod klimakrisen, sikrer sociale rettigheder og sikre forholdene på arbejdsmarkedet.

Læs hele udspillet på: enhedslisten.dk/temaer/europaeisk-klimaudspil

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]