Gå til hovedindhold

Det handler om at skabe plads til sin kunst

Aske Kreilgård er, ud over at være kunstner og foredragsholder, også social iværksætter. Rød+Grøn har mødt ham til en snak om, hvordan vilkårene er for kunstnere, der skaber alternativ kunst med et budskab.

Eva Hyllegaard, Rød+Grøn

Hvordan er det at være kunstner og social iværksætter?

- For mig hænger det meget sammen - mit kunstneriske virke og mit socialaktivistiske virke. Det startede i Calais i ”Junglen”, hvor jeg begyndte at lave kunst. Dernede var det oliemalerier af unge flygtningebørn, jeg arbejdede sammen med – så det var naturligt, at det aktivistiske hang sammen med det kunstneriske. Det kunstneriske bliver en måde visuelt at kommunikere de oplevelser, jeg havde i lejren og dermed også en måde at visualisere det problem, der var. Så på den måde kan det arbejde sammen. Det behøver det ikke at gøre, men det kan det.

Er der plads til alternativ kultur i Danmark?

- Der er plads til det, hvis man skaber plads til det. Du bliver nødt til selv at skabe plads, der er ikke nogen andre, der gør det for dig. Uanset, hvad man laver indenfor kunst, så er det svært at komme ud med det. Det er lidt en lukket klub på mange måder. Man bliver nødt til at sætte sig selv i scene og skabe en historie omkring en.

- Jeg oplever en stor opbakning blandt almindelige danskere. Den første pop-up-udstilling, jeg lavede i Odense, hvor jeg bare prøvede det af og kom i medierne, fik på to-tre uger 500 gæster. Folk var positive, og jeg havde lavet en doneringsboks – det var gratis at komme ind at kigge, men så kunne man donere, hvad man havde lyst til. Der blev doneret lige fra 25 øre til 1.000 kroner. Hvis man kommer ud til folk med et vigtigt budskab, så synes jeg, der er god opbakning.

Hvad betyder dine foredrag om flygtningelejren i Calais for dig?

- Foredragene er en måde at fortælle historier på – det er det, det handler om for mig - en måde at få lov til at fortælle om de ting, jeg har oplevet. Når folk hører mit foredrag, så er de også interesserede i at se min kunst. I foredragene bruger jeg nogle gange nogle skulpturer, jeg har lavet af gasgranater, der blev skudt ind i flygtningelejren.

- Foredragene er en måde at få folk til at træde ind i en verden, de normalt ikke er en del af. Kunsten er en anden måde; her kan jeg visualisere forskellige ting. Kunsten danner rammen om fortællingen, så der er et eller andet at se på – at gå på opdagelse i.

Kan man få statsstøtte til kunst, der har et budskab?

- Det har jeg ikke selv nogen oplevelse med. Jeg kan høre på kunstneren Jens Galschiøt, at det ikke er det nemmeste i hele verden at få statsstøtte til projekter af den art. Umiddelbart er svaret nej, men jeg har ikke nogen erfaring med at skulle søge det selv.

- Det kunne være spændende, hvis kunstnere og politikere begyndte at arbejde sammen. Man kunne som politiker lave nogle rammer for, hvordan kunstnere kan skabe fortællinger blandt befolkningen. I nogle lande har de skåret ned på de statsstøttede projekter og til gengæld givet kulturpenge til befolkningen. F.eks. i form af et klippekort, man kan bruge på kultur. På den måde er det befolkningen selv, der bestemmer, hvad det er for noget kultur, der skal frem. Så kan man støtte de små og store projekter, man har lyst til.

Maleri: Aske Kreilgård

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

The Jungle

”The Jungle” er øgenavnet på en ikke godkendt flygtningelejr i den franske havneby Calais. Siden 1999 har der været små områder med migranter, som søgte ophold i Storbritannien via passage af Den Engelske Kanal. På grund af Flygtningekrisen i Europa skønner man, at der i september 2016 levede over 7.000 personer under primitive forhold i lejren.

Aske Kreilgård

Aske Kreilgård er 24 år, kunstner og social iværksætter. Han har tilbragt et år i flygtningelejren ”The Jungle”, hvor han var frivillig i forskellige organisationer. Mens han var der, startede han organisationen Refugee Youth Service, der med støtte fra blandt andre Red Barnet og Help Refugees hjalp over 1.000 uledsagede børn i lejren. Under opholdet begyndte han at male, og efter sin hjemkomst har han udstillet malerierne og holdt foredrag om sine oplevelser.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]