Gå til hovedindhold

De unges mærkesager

Det er ikke kun studiepladser og SU, der optager unge i Danmark. Det ved vi godt hos Enhedslisten, og derfor arbejder vi hver dag på at sætte det, der optager de unge, på dagsordenen i regioner og kommuner.

Mai Villadsen, uddannelses- og ungdomspolitisk rådgiver

Psykisk Sundhed

Præstationspresset er stort for unge i dag. Du skal helst se godt ud, være sund, få gode karakterer i skolen, mange likes på de sociale medier og have masser af venner.

Måske derfor kæmper et stigende antal unge med stress, angst, depression, tvangstanker og selvskade. Faktisk har halvdelen af unge kvinder mellem 18 år og 34 år psykiske problemer.

Der mangler imidlertid tilbud til den gruppe unge, som ikke hører til i psykiatrien. Derfor er mange kommuner begyndt at tilbyde gratis psykologhjælp til unge. Det kan lette enorme byrder for den enkelte, og de forebyggende tilbud betaler sig ofte i fremtiden, hvor udgifterne til psykiatrien heldigvis bliver mindre.

Derfor kæmper Enhedslisten for gratis psykologhjælp til unge.

Bolig

Det er ikke altid let at være ung og ny på boligmarkedet. Faktisk oftest tværtimod. For mængden af billige almene boliger og ungdomsboliger er meget lille i forhold til, hvor mange unge, der mangler et sted at bo. Det er hårdt at være boligløs – særligt for mange unge, der bliver optaget på studier i en ny by og skal flytte dertil uden en fast bopæl. Det kan tage fokus væk fra studierne og nye venner.

Derfor kæmper Enhedslisten for flere billige almene boliger og ungdoms- og studieboliger.

Praktikpladser

12.440 unge mangler en læreplads. Det er katastrofalt for den enkelte unge, som muligvis ikke kan gennemføre sin uddannelse – og det er katastrofalt for vores samfund, fordi vi om nogle få år kommer til at mangle omkring 70.000 faglærte. Vi arbejder også kommunalt og regionalt for at skabe langt flere praktikpladser – vi kan ikke være bekendt, at lade så mange unge i stikken.

Derfor kæmper Enhedslisten for sociale klausuler og praktikpladser ved alle kommunale og regionale byggeprojekter.

Kultur

God kultur kan være mange ting. En skaterbane, hvor man kan hænge ud med vennerne. Billige ungdomsbilletter til svømmehallen Teater med rabat. Eller et ungdomshus, hvor man selv kan styre, om der skal være graffitiworkshop eller fredagskoncert. Alt sammen kan betyde utroligt meget for de mange unge, der nogle gange føler sig uden for indflydelse lokalt. Vi bruger jo alle kulturen meget – og den kan få vores hoved væk fra hverdagens stress. Vores kulturpolitik tager unge alvorligt og inddrager dem i den kommunale prioritering. Kulturen skal være tilgængelig for alle – og så mangfoldig, at alle føler, at der er noget for dem.

Derfor kæmper Enhedslisten for billige tilbud til særligt de unge, der ikke har så mange penge på kontoen.

Foto: Sissel Moos

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Ungdomstræf for alle under 30 i Enhedslisten

10.-12. november.

Kunne du godt tænke dig at tilbringe en weekend med politik, fest og hygge sammen med andre seje venstreorienterede unge? Tag nogle af dine venner under armen og kom til Enhedslistens Ungdomstræf. Det bliver en weekend fyldt med spændende workshops om alt fra grøn politik og psykisk sårbarked til feminisme og sociale medier. Tjek programmet ud – det har et væld af muligheder! Ungdomstræffet er gratis, og vi bruger weekenden på at forberede os på kommunalvalgets slutspurt – det bliver for vildt. Se mere på Enhedslisten.dk – og tilmeld dig og dine venner ved at skrive til [email protected].

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]