Gå til hovedindhold

Crowdfunding: Gør penge til bevægelsesarbejde

Når statsstøtte og store sponsorer udebliver, så er crowdfunding en ny vej til at finansiere f.eks. kulturprojekter. Rød+Grøn har talt med Karl Kristiansen fra den politiske crowdfunding-side Firefund.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Crowdfunding, hvor mange menneskers små bidrag tilsammen gør en stor å, er i eksponentiel vækst i Danmark via hjemmesider som Kickstarter og Booomerang. Senest lader Coop Crowdfunding almindelige mennesker medfinansiere lokal fødevareproduktion som en art Andelsbevægelse 2.0.

Dansk kultur trives med crowdfunding

Den klare topscorer inden for dansk crowdfunding er imidlertid kultur. Særligt små kulturproducenter, der ikke kan få statsstøtte eller vække store investorers interesse, trives med direkte finansiering fra kommende kunder (Kilde: Dansk Crowdfunding Forening). Det kunne lyde som kapitalistisk udbud og efterspørgsel i ekstrem form. Men spørger man Karl Kristiansen fra Firefund, så er crowdfunding tværtimod genialt til solidarisk bevægelsesarbejde.
- Det, der går igen i bevægelser og crowdfunding, er selve crowd-aspektet: Det handler ikke om at matche én rig person med én fattig bevægelse. At crowdfunde er snarere at opbygge en solidarisk, international bevægelse. For vi former pengespørgsmålet på en måde, så det indebærer at opbygge et netværk.
Karl forstår dog godt kritikken af crowdfunding som værende libertansk.
- Det ville være et ekstremt problematisk alternativ til statsfinansieret velfærd. Derfor tænker vi også primært crowdfunding som vejen for dem, der ikke kan få finansiering andre steder. F.eks. for illegitime politiske bevægelser.

Til projekter, der sparker opad

Firefund er ifølge Karl ”crowdfunding for radikale, politiske bevægelser”. Kulturprojekter falder kun ind under denne definition, hvis de har et politisk sigte. Firefund har f.eks. crowdfundet til en kritisk, antikommerciel radiokanal i København og til et kunstprojekt, der styrker transpersoner i Wien.
- Det er projekter, der sparker opad og ikke nedad. Og man må ikke funde på vegne af andre, for Firefund er ikke en velgørenhedsside. Dem er der masser af i forvejen. I stedet er vi en side, der forsøger at skabe direkte solidaritetsbånd og favner dem, der ikke får plads på de populære crowdfunding-sider.

I Danmark er det mest almindeligt med såkaldt reward-baseret crowdfunding, hvor man som bidragsyder belønnes med f.eks. et eksemplar af produktet. Hos Firefund er belønningen slet og ret ”en knyttet næve og troen på et bedre samfund,” fortæller Karl med et grin.

Det handler om relationer

På Firefund har hver indsamling et minimumsbeløb – typisk mellem 2000 og 3000 euro – som skal skaffes inden en deadline. Hvis det ikke lykkes, så hæves beløbene aldrig fra donorenes konti, og indsamlerne får ingenting. Hvorfor gøre det så rå rigidt? Fordi crowdfunding ikke bare handler om penge, forklarer Karl:
- At sætte et alt-eller-intet-mål og en deadline skaber momentum og kampagnegør foretagendet. Det er selve pointen! For man skal først og fremmest tænke crowdfunding som et middel til at få stærkere relationer. 10 kroner i støtte er ikke bare 10 kroner værd. De er det nye venskab værd. De, der vil lave f.eks. politisk kultur ad denne vej, skal tænke mere over eksponeringens værdi end den økonomiske bundlinje. Får man de to ting til at gå hånd i hånd, så bliver det rigtig stærkt.

Foto: Tim Marshall, unsplash.com

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Bliv en del af Firefund

Er du interesseret i solidarisk crowd-funding? Firefund arrangerer et introforløb for nye internet-aktivister i februar. Læs mere på www.firefund.net.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]