Gå til hovedindhold

Ligestilling kommer ikke af sig selv

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen har ikke bidraget med et eneste forslag om ligestilling til regeringens lovkatalog. Ordet ligestilling indgår ganske enkelt ikke i lovkataloget, ligesom det heller ikke indgik i statsministerens åbningstale.
Lad os lige tænke tilbage på, at vi for få uger siden fik et entydigt bevis på de massive problemer for ligestillingen, da kun to kvinder fik plads sammen med 76 mænd i Dansk Industris hovedbestyrelse. Samtidig er det kommet frem, at kvinder har ringere pensionsvilkår end mænd, fordi kvinder gennemsnitligt er i kortere tid på arbejdsmarkedet.

Mere tydeligt kan det vel ikke blive, at kampen for ligestilling slet ikke er overstået endnu. Derfor er det også helt absurd, at en helt ny minister på ligestillingsområdet slet ikke har lyst til at bidrage til lovgivningen. Regeringen tror åbenbart, at den slags problemer løser sig af sig selv, på trods af at det nu måtte være tydeligt for enhver, at ligestillingsprocessen er kørt fast på en række afgørende områder. Det er rent ud sagt naivt, at ligestillingsministeren regner med, at disse problemer kan klares uden politiske indgreb. Hvis ligestillingen altid var blevet opfattet som et problem imellem den enkelte mand og kvinde, ligesom regeringen gør, ville kvinder sandsynligvis stadig ikke have stemmeret i dag.

Derfor har Enhedslisten, De Radikale, Socialdemokraterne og SF sammen lavet syv konkrete forslag til, hvordan man med lovgivning burde behandle ligestillingsproblemerne. Vores forslag berører flere områder, hvor der kan og skal gøres noget. F.eks. udvidede barselsrettigheder til fædre, mere forskning i ligestilling, kønsopdelt lønstatistik, bedre pensionsvilkår for kvinder og forhandlinger med arbejdsmarkedets parter om mere ligelig repræsentation af begge køn.

Det er i sig selv glimrende, at Danmark har en ligestillingsminister. Men hvis denne minister lukker øjnene og benægter, at ligestilling er et højaktuelt emne, som til stadighed må behandles – også med lovgivning – så er ministeriet nyttesløst.

Tirsdag, 12. oktober 2004 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]