Gå til hovedindhold

De multinationale har undgået skat i masser af år

Af Frank Aaen

Problemet med manglende skat fra de multinationale selskaber har været kendt i årtier. Venstrefløjen har gentagne gange rejst sagen politisk, og i 1998 var Enhedslisten med til at få vedtaget nye skattelove, så de multinationale i højere grad skulle komme til at betale skat. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten stemte for, mens V og K stemte imod. Disse love trådte i kraft i 1999, men skattemyndighederne har slet ikke brugt mulighederne i denne lovgivning. Desuden viser udviklingen, at der på nogle punkter er brug for yderligere lovinitiativer

»Åbenlyst mangelfuld« dokumentation
Skatteministeren har selv dokumenteret den ringe indsats. Selv om der nu i 5 år har været klare krav om at virksomhederne skal udarbejde og kunne fremvise dokumentation for at vise, at de ikke unddrager sig skattebetaling, er denne dokumentation rystende ringe. Told og Skat har med en lang frist bedt et tilfældigt udvalg af virksomheder om at indsende deres dokumentation. Kun halvdelen kunne fremvise dokumentation, der ikke var »åbenlyst mangelfuld«. Den anden halvdel kunne slet ikke indsende noget eller indsendte dokumenation, der var »åbenlyst mangelfuld« Tydeligere kan det ikke illustreres, at de multinationale fortsat gør næsten, som de vil.
Der er dog sket lidt. Told og Skat har gennemført en kontrol af 186 selskaber. Det medførte, at de 50 blev sat op i skat med i alt 665 millioner kr. Det viser, hvor store beløb der er på spil. Der er ca. 4.400 multinationale virksomheder, der sælger varer i Danmark, samt næsten 2.000 multinationale finansielle virksomheder, i alt 6.400 virksomheder, der bør ses nærmere på.

Ingen indtjening?
I forbindelse med Enhedslistens seneste undersøgelse af de multinationale selskaber er de spurgt, om de har bemærkninger til resultatet. Et typisk svar er, at de ikke betaler skat, fordi de simpelt hen ikke tjener nok.
Hertil er der blot at sige, at efter alle Handelshøjskolens lærebøger skulle disse virksomheder lukke, hvis de i mange år ikke tjente penge. Men det viser sig, at moderselskaberne accepterer den elendige tilstand, ja de tilfører jævnligt selskaberne flere penge, så underskuddet kan blive endnu større.
Skal man tro regnskaberne, har McDonald i USA i mere end tyve år givet et årligt tilskud til danskernes forbrug af burgere. Flere hundrede millioner kr. har de sendt til Danmark gennem årene, og aldrig har de tjent en krone, siger de.
Sandheden er selvfølgelig, at de har tjent penge på at sælge burgere i Danmark, de har bare taget fortjenesten ud på en måde, så de har undgået at betale skat.

Diskussion om størrelsen
Der er stor diskussion om, hvor meget, der unddrages i skat, men der er tale om et milliardbeløb. Det siger vismændene, og det viser undersøgelsen af de 15 multinationale selskaber. Hvis de betalte skat, som man kunne forvente, ville det indbringe et stort beløb.
Skatteministeren mener ikke, der er meget at komme efter, og siger, at det også kan gå den anden vej.
Og det er meget sandsynligt, at danske multinationale selskaber også benytter sig af transfer pricing i forhold til lande, der har en højere selskabsskat end Danmark. Og selvfølgelig skal der også gribes ind over for danske multinationale selskaber, der prøver af undgå skat. At danske selskaber måske snyder er ikke nogen undskyldning for at lade andre selskaber gøre det.

Frank Aaen er skattepolitisk sekretær i Enhedslisten

Torsdag, 5. februar 2004 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]