Gå til hovedindhold

Vi skal ikke bidrage til krig i Mali

Danmark bør ikke støtte den franske intervention, der kan eskalere konflikten og få katastrofale følger for den civile befolkning i og omkring Mali.

Alle partier på nær Enhedslisten stemte i aftes ja til at støtte militærinterventionen i Mali. I de kommende tre måneder vil Danmark fragte franske fremmedlegionærer og panservogne rundt i Vestafrika, og forsvarsministeren afviser ikke at udvide operationen.

Konflikten går ud over civile

Det er den helt forkerte vej at gå, mener forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

- Grundlæggende finder vi det forkert, at Danmark de seneste 12 år altid har valgt krig som løsningen på internationale problemer. I stedet for at være kendt for en hjælpende hånd er Danmark i dag kendt for at medbringe våben, siger han.

Ifølge Læger Uden Grænser er mange civile allerede ramt og drevet på flugt af de franske bombardementer i Nordmali.

Efterlyser politisk løsning

Situationen i Mali er bekymrende, og Enhedslisten tager skarpt afstand fra de islamistiske oprørere, men erfaringer fra både Afghanistan, Irak og Libyen viser tydeligt, at militær indgriben ofte styrker islamisterne og trækker konflikterne ud.

- Vi plejer at have kritikken til fælles med vores venner i Socialdemokraterne, SF og Radikale. Men nu er vi det eneste parti, der afviser en aggressiv udenrigspolitik, siger Nikolaj Villumsen, der efterspørger en politisk løsning frem for en militær.

- Etableringen af en fredsbevarende styrke fra den Afrikanske Union, med FN-mandat og -kontrol, kunne være en del af svaret. Og så bør Danmark støtte den humanitære indsats, som hundredetusinder malisiske flygtninge har brug for. Her kunne Danmark for alvor gøre en forskel.

 

Onsdag, 16. januar 2013 - 10:48

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]