Gå til hovedindhold

Uacceptabelt med forringelser for transpersoner

Enhedslisten er helt uforstående over for, at regeringen vil gøre det sværere for transpersoner at komme i operativ og hormonel behandling trods af tidligere løfter om det modsatte.

Frem over vil det reelt kun være den meget omdiskuterede Sexologiske Klinik, der vil kunne behandle transpersoner, efter Sundhedsstyrelsen har sat hårdt mod hårdt over for de to praktiserende læger, som hidtil har behandlet transpersoner.

Sundhedsordfører Stine Brix udtaler:

- Sexologisk Klinik er gentagne gange blevet kritiseret for at have nærmest behandlingsmonopol, når det kommer til transpersoner. At dette monopol frem over styrkes er helt uforståeligt. Specielt fordi regeringen tidligere har lovet det modsatte.

- Det er bekymrende, fordi Sexologisk Klinik tilsyneladende arbejder ud fra en forældet praksis, som igen og igen er blevet kritiseret af bl.a. interesseorganisationer som Transpol og LGBR-DK for at være irrelevant og krænkende.

- Naturligvis er det Sundhedsstyrelsens opgave at sikre kvalitet og faglighed i lægers behandlinger. Men det bekymrer mig, at transpersoner ikke længere har et reelt alternativ til behandlingen på Sexologisk Klinik. Ikke mindst fordi det jo ikke er uproblematisk at afbryde en behandling med kønshormoner.

- Ministeren burde hellere koncentrere sig om at sikre, at Danmark lever op til de internationale konventioner og anbefalinger på området, herunder menneskerettighedskommissær Hammarbergs anbefalinger om gratis og uhindret adgang til kønsskiftebehandlinger – også uden restriktive krav om fx kastraktion som betingelse for kønsskifte eller krav om, hvilken seksualitet transpersoner skal have.

Fakta:

Sundhedsstyrelsen har for nyligt uddelt en næse til den læge, der sidste år bortopererede brysterne på en 15-årig transkønnet teenager. Lægen er blevet indskærpet at udvise større fagligt omhu fremover, angiveligt fordi denne ikke havde foretaget en sexologisk udredning – en udredning, som drengen og hans forældre havde forsøgt at få foretaget på Sexologisk Klinik, der imidlertid havde afvist familien. Lægen har nu indstillet sin operationspraksis.

Yderligere har Sundhedsstyrelsen indkaldt en læge, der ordinerer kønshormonbehandling, til en tjenstlig samtale. Også denne læge har derfor med øjeblikkelig virkning indstillet sin behandling af transkønnede.

Sundhedsstyrelsen afviser, at der er tale om ændrede retningslinjer på området. I stedet påstås det, at der blot er tale om enkeltsager, hvor behandlingen ikke har været kvalificeret. Ikke desto mindre vil dette sandsynligvis få en afsmittende effekt på de læger, der i dag behandler transpersoner i privat regi. Sexologisk klinik har meget lang ventetid og har ofte været kritiseret for sine restriktive behandlingskriterier. Dermed er mange transpersoner afhængige af behandling i privat regi.

Stine Brix har nu stillet spørgsmål vedrørende sagen til ministeren.
Enhedslisten har tidligere flere gange stillet forslag i Folketinget om forbedrede forhold for transpersoner. Læs mere

Fredag, 9. november 2012 - 13:58

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]