Gå til hovedindhold

Transpersoner skal have ret til informeret samtykke

Enhedslisten kritiserer Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, der kraftigt indskrænker transkønnedes muligheder for at få behandling.

De nye retningslinjer, der vil skærpe Sexologisk Kliniks monopol på behandling af transkønnede, har netop været sendt i høring og vil om kort tid træde i kraft i hele Danmark.

Trans-rettigheder: Et skridt frem og to tilbage

De nye regler vil betyde, at kun de transpersoner, der slipper igennem Sexologisk Kliniks nåleøje, vil kunne starte på eller fortsætte eksisterende hormonbehandling.

- Enhedslisten har de senere år arbejdet på at forbedre vilkårene for transpersoner i Danmark og var derfor meget positive over for regeringens nye lov om juridisk kønsskifte, der gør det muligt at skifte køn uden forudgående kastration, siger sundhedsordfører Stine Brix.

- Men det er det stærkt utilfredsstillende, at Sundhedsstyrelsen samtidig indsnævrer behandlingsmulighederne for transpersoner ved at skærpe behandlingsmonopolet hos Sexologisk Klinik (Rigshospitalet), der i årevis er blevet kritiseret for at være formynderisk og sygeliggørende.

Hjælp Enhedslisten med at støtte transpersoner

De få velfungerende alternativer til Sexologisk Klinik bliver med de nye retningslinjer lukket ned, hvilket efterlader en større gruppe af unge og voksne med meget få behandlingsmuligheder.

Enhedslisten bakker derfor op om to initiativer og vil opfordre alle til at gøre det samme:

  1. Interesseorganisationen LGBT-DK (Landsforeningen af bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner) har udsendt en pjece, som kan uddeles til sundhedspersonale og behandlere. Hent pjecen her.

  2. Underskriftsindsamlingen ”Til kamp for informeret samtykke” er en protestaktion, som indsamler underskrifter til støtte for, at behandlingen af transpersoner skal ske på linje med al anden behandling i sundhedsvæsenet, nemlig efter informeret samtykke. Læs mere og skriv under her


Det har Enhedslisten gjort på trans-området indtil nu:

  • Deltaget i det politiske pres på regeringen for at få dem til at forholde sig aktivt til trans-området.
  • Fremsat beslutningsforslag om at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme.
  • Fremsat beslutningsforslag om muligheden for juridisk kønsskifte uden forudgående kastration.
  • Fremsat beslutningsforslag om at give transkønnede mulighed for at vælge behandling uden om Sexologisk Klinik.
  • Samarbejdet med Amnesty International, LGBT-DK og andre relevante organisationer om at bakke politisk op om de krav, der stilles fra organisationer, bevægelser og transmiljø.
  • I det sundhedspolitiske udspil, som udsendes i forbindelse med dette års finanslovsforhandlinger, har vi fremsat forslag om etablering af et 3-årigt forsøgsprojekt med behandling uden om Sexologisk Klinik.
Mandag, 13. oktober 2014 - 10:41

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]