Gå til hovedindhold

Transkønnede får bedre rettigheder

Fremover skal transpersoner ikke længere kastreres for at få lov at skifte køn i pas og papirer.

- Det her er et virkelig vigtigt skridt for LGBT-rettigheder, som Enhedslisten har knoklet for i årevis, siger en glad Stine Brix.

Enhedslisten har flere gange foreslået, at man skulle kunne skifte køn juridisk uden foregående operation, blandt andet i 2008 og i 2010.

Slut med krav om kastraktion

Hidtil har forældet lovgivning tvunget transkønnede til at få fjernet æggestokke og livmoder eller testikler og penis for at få lov til at få nyt køn i pas eller kørekort. 

De mange, der nøjes med hormoner, har derfor oplevet ubehagelige situationer, når fx lufthavnspersonalet ikke forstår, hvorfor der står mand i passet, når nu personen ligner og føler sig som kvinde.

- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu har vedtaget en lov, som gør det muligt for transkønnede at skifte køn rent juridisk, og at vi gør op med absurde krav om kastration for at få nye identitetspapirer og nyt cpr-nummer, siger Stine Brix.

Næste skridt: Bedre adgang til behandling

Sundhedsordføreren påpeger, at den positive ændring gennemføres trods for modstand fra borgerlige partier – lige fra Liberal Alliance til Dansk Folkeparti. Og at Danmark langt fra er i mål, hvad rettigheder på transområdet angår.

- Her og nu er det allervigtigste at få sikret bedre og mere respektfuld kønskorrigerende behandling til transkønnede. I dag har Sexologisk Klinik nærmest monopol på behandlingen, og adgangen dertil er alt, alt for snæver.

Stine Brix har netop haft et beslutningsforslag i Folketingssalen om at bedre adgangen til behandling, som aktuelt er sendt i udvalg.

 

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]