Gå til hovedindhold

SU er ikke en sag for EU

EU skal blande sig uden om det danske SU-system, mener EU-ordfører Nikolaj Villumsen. Han frygter, at ny EU-dom vil undergrave SU-systemet.

EU-dommen betyder, at Danmark fremover ikke kan nægte SU til EU-borgere, hvis de har haft arbejde i Danmark - også selvom det blot er et kortvarigt studiejob, og hovedformålet med deres ophold i Danmark er at studere.

Urimeligt pres på dansk SU

Det sætter det danske SU-system under et gevaldigt pres, som de danske skatteydere ikke er tjent med. 

- Danmark har et relativt højt skattetryk, som blandt andet finansierer SU’en. Derfor er det rimeligt, at SU’en først og fremmest går til studerende i Danmark. EU-borgerskab skal ikke automatisk føre til SU-berettigelse, siger Nikolaj Villumsen.

- Studerende fra andre EU-lande skal være velkomne på danske uddannelser, men SU’en er altså et velfærdsgode betalt af danske skatteydere. Den velfærd sætter EU under enormt pres med denne dom.

SU er et nationalt anliggende

Med SU-dommen bevæger EU sig ind på et område, hvor de ikke har noget at gøre, mener Nikolaj Villumsen.

- SU er nationalt finansieret. Den danske regering skal derfor kræve EU-domstolen accept af, at SU-systemet er en national ordning og ikke er en ret for alle EU-borgere. Det vil jeg stille justitsministeren paragraf 20-spørgsmål om, siger han.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er en rigtig god idé at flere EU-lande indfører en ordentlig studiestøtte - men vejen frem er ikke at overbelaste de velfærdsrettigheder, som findes i enkelte medlemslande.

Fredag, 22. februar 2013 - 11:08

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]