Gå til hovedindhold

Spædbørn har også ret til mad

Det skal være en ret at amme – også på caféer, mener Stine Brix, der har et beslutningsforslag klar.

Ligebehandlingsnævnet har netop afvist en klage fra en kvinde, der var blevet bortvist fra Illum for at amme. Sundhedsordfører Stine Brix vil nu sikre kvinder juridiske ret til at amme offentligt.

Der skal lovgivning til

Konkret fremsætter Stine Brix et forslag om, at regeringen skal ændre lovgivningen på området. I blandt andet Skotland, Australien og mange amerikanske stater har man lignende love, som vi kan lade os inspirere af.

- Det er uacceptabelt, at kvinder forhindres i at amme deres børn offentligt. Med forslaget vil vi sikre kvinders ret til fortsat at kunne give deres børn mad når som helst og hvor som helst, barnet og kvinden har behov for det.

Amning opfattes generelt som det sundeste og sikreste for mor og barn, og både Sundhedsstyrelsen, WHO og FN anbefaler, at amning skal ske, når barnet selv ønsker det.

Synet på kvinders kroppe er skredet

Stine Brix er i øvrigt forundret over Ligebehandlingsnævnet syn på sagen. De har ytret, at afvisning af ammende kvinder er i orden, hvis det er for at beskytte andres blufærdighed.

- Der er tydeligvis sket et skred i opfattelsen af kvinders kroppe på det her punkt. Kvinder ammer fordi barnet har behov for det, og ikke fordi de ønsker at krænke andres blufærdighed, siger hun.

- Det bekymrer mig meget, at amning vurderes som en handling, der krænker andre, når hensynet til barnet bør veje tungest. Og hvor går grænsen? Må mennesker med handicap, der har spiseproblemer, så heller ikke længere gå på cafe og spise frokost? Det er jo absurd.

Spørgsmål til ligestillingsministeren:
Ud over beslutningsforslaget, som Enhedslisten vil fremsætte ved førstkomne lejlighed, har Stine Brix 
stillet to spørgsmål til ligestillingsminister Manu Saren:

  • Vil ministeren venligst redegøre for sin holdning til den afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet, hvor en kvinde har klaget, fordi hun blev bortvist fra Illum for at amme sit barn?

  • I afgørelsen forlyder det, ”at forskelsbehandling kun kan accepteres, hvis den er begrundet i et legitimt mål (…) for eksempel hensyn til privatlivets fred og blufærdigheden”. Vil ministeren venligst redegøre for, om restaurant- og cafeejere fremover også kan bortvise f.eks en udviklingshæmmet med spisevanskeligheder ved at henvise til hensynet til blufærdigheden? 

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]