Gå til hovedindhold

ROJ-dom truer pressefriheden

Østre Landsrets dom over ROJ TV truer presse- og ytringsfriheden i Danmark, mener retsordfører Pernille Skipper.

- Dommen kalder på politisk handling. Det er tydeligt, at der er behov for en revision af terrorlovgivningen. Derudover er det nærliggende at søge denne principielle sag prøvet ved Højesteret og eventuelt Den europæiske menneskerettighedsdomstol.

Terrorloven skal revideres

Østre Landsret vurderede blandt andet, at et medie kan dømmes for terror på grund af ”ensidighed”. Når man kan nå den konklusion, er der tydeligvis brug for at revidere den uklare terrorlovgivning.

- Dommen over ROJ-TV afslører store problemer med den danske anti-terror-lovgivning. For den kan åbenbart bruges til at idømme medier millionbøder og inddrage sendetilladelser på baggrund af ”ensidig og partisk” dækning, siger Pernille Skipper.

- Det lover ikke godt for ytringsfrihedens vilkår i Danmark. Kernen i pressefriheden og ytringsfriheden er netop, at medierne frit kan dække konflikter, og at staten ikke blander sig i, hvilke parter der skal høres og hvor meget.

Kurderne kommer i klemme

Dommen får ikke kun konsekvenser for dansk presse- og ytringsfrihed, men også for kurdere i Tyrkiet.

- Tyrkiet har verdensrekord i fængslede journalister og et mildest talt anstrengt forhold til frie medier. Landet undertrykker det kurdiske mindretal og har nægtet dem fri adgang til information og ytringsfrihed. Den smule adgang til information, de har haft via ROJ TV, er nu truet, siger Pernille Skipper.

Hun minder om, at den kurdisk-tyrkiske konflikt er kompliceret og ikke sort/hvid.

- Derfor er det dybt problematisk – og en kæmpe indskrænkning af pressefriheden – at en dansk domstol trækker så snævre grænser for, hvordan medier må dække en sådan konflikt i et andet land.

Onsdag, 3. juli 2013 - 14:19

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]