Gå til hovedindhold

Regeringen skal melde klart ud overfor Marokkos besættelse af Vestsahara

Regeringen har på dagens europaudvalgsmøde tilkendegivet, at man vil stemme imod EU's kontroversielle fiskeriaftale med Marokko.

Det glæder Enhedslisten, der dog er bekymret over, at regeringen i sin kritik af aftalen overser det væsentlige: At Marokko siden 1975 har besat Vestsahara og holdt udsalg på territoriets ressourcer.

Den af Kommissionen foreslåede nye fiskeriaftale ville give EU's fiskeriflåde adgang til ikke alene Marokkos, men også Vestsaharas ressourcerige farvande. Ifølge et hav af FN-resolutioner skal Vestsaharas lokalbefolkning konsulteres og gavne af sådanne aftaler, før de er i overensstemmelse med international lov.  

Udenrigsordfører Christian Juhl siger:

- Vi er glade for, at regeringen omsider har taget konsekvensen af vores kritik af EU's studehandel med det marokkanske kongedømme og vil stemme imod, når det skal diskuteres i Ministerrådet. Men når regeringen undlader at tage klart afstand fra Marokkos besættelse af Vestsahara, åbner det en kattelem for, at EU-Kommissionen kan fortsætte med at blåstemple besættelsen i andre aftaler.

- Vi så allerhelst, at regeringen meldte klart ud, at man slet ikke vil forhandle med Marokko, så længe kongedømmet har besat Vestsahara. I det mindste skulle man kræve, at man ikke vil have aftaler med Marokko, hvor Vestsaharas territorium indgår. Det har USA eksempelvis gjort i forbindelse med deres handelsaftale med Marokko.

- Nu gør ja-partierne jo altid meget ud af, at man kan påvirke EU-systemet, så jeg håber sandeligt, at regeringen vil omsætte ord til handling her og få stoppet denne forkastelige aftale mellem EU og Marokko.


Christian Juhl opfordrer til, at Karen Hækkerup målrettet går efter at skabe et blokerende mindretal i rådet.

 

Tirsdag, 8. oktober 2013 - 14:02

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]