Gå til hovedindhold

Regeringen skaber ulighed og fattigdom

Enhedslisten giver ikke meget for, at 2012 bød på færre fattige, for regeringens reformer trækker modsatte vej.

De nye tal viser et fald i antallet af fattige i 2012 - før forringelserne af kontanthjælp, fleksjob, førtidspension og sygedagpenge trådte i kraft. 

- Faldet skyldes hovedsagelig, at regeringen og Enhedslisten i 2011 afskaffede nogle af fattigdomsydelserne. Det var et godt skridt i den rigtige retning efter 10 år med VKO, men siden da er regeringen gået den gale vej, siger socialordfører Finn Sørensen.

Regeringen har overtaget VKO's økonomiske politik

Ser man bort fra den indledningsvise afskaffelse af visse fattigdomsydelser, så har regeringen overtaget VKO's økonomiske politik i bredeste forstand.

- Med skattelettelser til de højtlønnede og aktionærerne i de store virksomheder, så er der ikke meget der tyder på, at regeringen kan leve op til sin egen målsætning om at mindske ulighed og fattigdom, siger Finn Sørensen.

- De nye fattigdomstal viser jo soleklart, at ydelsernes størrelse og antallet af fattige hænger tæt sammen. Der er derfor grund til at frygte, at regeringens politik efter siden 2012 fører til flere fattige og større ulighed.

Reformer gør flere fattige

Regeringen har ikke blot overtaget VKO'd dramatiske forringelser af dagpengesystemet, som alene i 2013 fik 34.000 mennesker til at miste dagpengeretten. De har også føjet egne forringelser til.

- Regeringen har, støttet af højrefløjen, forringet vilkårene for syge mennesker gennem reformerne af førtidpension, fleksjob, kontanthjælp og sygedagpenge. Ikke mindst kontanthjælpsreformen medfører, at tusinder af unge skal leve for en indtægt på niveau med den starthjælp, som vi afskaffede i finanslovsaftalen for 2012, siger Finn Sørensen.

- Konsekvenserne af disse reformer er samlet set, at yderligere tusinder af mennesker i årene fremover kommer til at leve for kontanthjælpssats. Og hvis du i flere år skal leve for så lav en indtægt, er du i alvorlig risiko for at ende i fattigdom.

 

Onsdag, 21. maj 2014 - 12:26

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]