Gå til hovedindhold

Politiet skal tage vold alvorligt

Tre ud af fire krisecentre har inden for de sidste 18 måneder oplevet, at voldsramte kvinder ikke bliver taget alvorligt, når de vil anmelde deres partner. Politiet skal ændre praksis, fastslår retsordfører Pernille Skipper.

De nye tal fremgår af en DR dokumentar, der vises i eftermiddag.

Ud med oldnordisk kvindesyn

Pernille Skipper finder det direkte uhyggeligt, at vold mod kvinder anno 2013 ikke tages alvorligt nok.

- Det burde høre fortiden til og vidner om, at der stadig findes en praksis i politiet, der bunder i en dårlig kultur og et oldnordisk kvindesyn, siger hun.

- Og det er dybt alvorligt, for der er stor risiko for, at kvinder vender tilbage til en voldelig partner, hvis de ikke får hjælp med det samme, når de tager mod til sig og henvender sig til politiet. Det kan vi simpelthen ikke leve med.

Bedre uddannelse og kommunikation er vejen frem

Enhedslisten har flere konkrete forslag til, hvordan problemerne kan afhjælpes.

- Det er brug for bedre uddannelse af betjentene og for særlige kontaktpersoner hos politiet, som krisecentrene kender. Men der er i høj grad også behov for, at man internt i politiet diskuterer den kultur, der gør, at voldsramte kvinder kan blive afvist, siger Pernille Skipper.

- Desværre er det langt fra første gang, krisecentrene råber højt om problemet. Sidst jeg stillede spørgsmål til justitsministeren om det samme, blev jeg forsikret om, at alt var i den skønneste orden. Det er så ikke tilfældet. Nu er det altså på høje tid, at ministeren tager det alvorligt og går politiets praksis efter i sømmene.

Det foreslår Enhedslisten:

  • Bedre uddannelse: Allerede på politiets grunduddannelse skal myter om, at vold mod kvinder blot er ”husspektakler” eller selvforskyldt, aflives. I dag undervises nye betjente ikke særligt i samlivsrelateret vold. Det skal der ændres på.
  • Særlige kontaktpersoner mellem politi, krisecenter og offerrådgivning: Direkte adgang til en uddannet kontaktperson i alle politikredse skal sikre, at voldsramte kvinder ikke systematisk rammer en mur, når de søger hjælp hos politiet.
  • Bedste praksis: På Fyn er politiet langt bedre til at håndtere henvendelser fra voldsramte kvinder, bl.a. fordi de kontinuerligt samarbejder med krisecentret og offerrådgivningen. Deres erfaringer bør udbredes til resten af landet.
Torsdag, 10. januar 2013 - 12:55

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]