Gå til hovedindhold

Partistøtten skal frem i lyset!

Det skal være slut med lyssky partistøtte, er budskabet i en ny Enhedsliste-kampagne.

- Danskerne har i dag ingen mulighed for at vide, hvor partierne får støtte fra. Derfor har de heller ingen mulighed for at vurdere, om politikernes arbejde er påvirket af dem, der støtter dem økonomisk, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Og det er store millionbeløb, der hvert år gives i privat partistøtte - især til højrefløjen.

Særlig dansk hemmelighedskræmmeri

De nuværende regler på området gør imidlertid partistøtten uigennemskuelig. Donor skal kun oplyse sit navn ved beløb over 20.000, og beløbet skal ikke angives. Og hvis donor fordeler støtten på lokale partiafdelinger eller gemme sig bag en fond, forsvinder også navnet.

Dette røgslør er ikke et moderne demokrati værdigt, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Andre lande, vi normalt sammenligner os med, har langt mere åbenhed om partistøtte. Reglerne herhjemme er simpelthen for løse og nemme at omgå.

Åbenhed er bedste våben mod korruption

Derfor foreslår Enhedslisten, at navn og beløb altid angives ved donationer over 5.000 kr. Det er kernen i et beslutningsforslag og en kampagne, som vil køre over sommeren.

- Danskerne skal selvfølgelig vide, hvilke banker der støtter de partier, der forhandler bankernes vilkår. Eller hvor meget A.P. Møller/Mærsk har givet de partier, som forhandlede den lukrative Nordsøolie-aftalen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Uden åbenhed er det principielt umuligt at vide, om en politiker er blevet købt til at føre en bestemt politik. Af samme grund har de nuværende danske regler mødt hård international kritik fra bl.a. Europarådets antikorruptionsenhed.

Besøg Enhedslistens nye temaside om partistøtte.

Fredag, 14. juni 2013 - 13:19

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]