Gå til hovedindhold

Nordsøaftalen med Mærsk stinker

Partierne bag nordsøaftalen bør fortælle, hvor mange penge de får i partistøtte fra Mærsk, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

I 2003 var der ingen politiske partier, som modtog partistøtte fra A.P Møller-Mærsk. Men siden nordsøaftalen blev indgået, har de fire partier bag den - Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale - modtaget et hemmeligt beløb fra koncernen hvert eneste år.

Oliepartierne får støtte fra Mærsk

Skatteministeriet har netop regnet ud, at det har kostet Danmark 124 mia. kr., at de fire partier ignorerede et ekspertudvalg til fordel for en aftale, der gav Mærsk store fordele. 

- Der blev lavet en olieaftale, som har kostet samfundet over 100 milliarder kroner. Penge, som i stedet er havnet i lommerne på olieselskaberne, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Og når så de selvsamme partier, som har indgået aftalen, hvert år modtager en gavecheck fra et af de selskaber, der har vundet mest på aftalen, så ser det altså meget lidt kønt ud. Jeg synes faktisk, det stinker.

Partistøtten skal frem i lyset

Enhedslistens mener, at donors navn og den præcise beløbstørrelse skal offentliggøres, hver gang et parti får foræret mere end 5000 kroner. Men i første omgang kan de fire oliepartier passende fortælle, hvor meget Mærsk har spyttet i deres partikasser.

- Det mindste, vi kan forvente af partierne bag aftalen, er, at de fortæller danskerne åbent, hvor mange millioner de har fået fra olieselskaberne siden 2003. For det hører da med til billedet, når vi skal vurdere, hvorfor partierne har indgået en så tåbelig aftale, der har været så dyr for danskerne, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Med de nuværende regler om partistøtte skal partierne offentliggøre navne på firmaer, organisationer eller privatpersoner, der bidrager med over 20.000 kroner. Men de behøver ikke fortælle, hvor stort beløbet er.

De Radikale har dog selv valgt at løfte sløret for de præcise støttebidrag op til valget i 2011. Her var netop A.P. Møller-Mærsk blandt de største bidragydere med en indbetaling på 450.000 kroner til den radikale partikasse.

Mandag, 24. juni 2013 - 15:08

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]