Gå til hovedindhold

Minister skal forklare løndumping af handikaphjælpere

Kun fuld løn for halvdelen af de timer, du arbejder. Det er vilkårene for handikaphjælpere i Albertslund kommune, som Finn Sørenesen vil have socialministeren til at forholde sig til.

I den konkrete sag har Albertslund kommunen regnet nogle af de timer, hvor hjælperen er på arbejde, som rådighedstimer. Her skal hjælperen blive på job til 50-75 % løn uden tillæg, og brugeren må hverken gå på toilettet eller forlade sit hjem. Det skriver Avisen.dk i dag.

Det skal socialminister Manu Sareen nu forholde sig til via spørgsmål fra Enhedslisten.

Uværdigt for både hjælpere og brugere

Kommunalordfører Finn Sørensen kalder kommunens ide for "en usmagelig fidus".

- Hjælperordningerne er en unikt dansk opfindelse, der giver borgere med alvorlige handikap mulighed for at leve et aktivt liv næsten ligesom alle andre. Det sætter Albertslund kommune en stopper for ved fx at diktere, at toiletbesøg mellem kl. 13 og 14:30 er forbudt, siger han.

- Samtidig løndumper kommunen handikaphjælpere, der i forvejen hører til de lavest lønnede i Danmark. 

Systematisk løndumping af handikaphjælpere

Det er ikke første gang, partiet har været nødt til at hive ministre ind i sager om besparelser på hjælperordninger. 

- Det er desværre ikke noget nyt, at kommuner løndumper handikaphjælpere. Kommunerne skal beregne lønnen ud fra sammenlignelige faggrupper, men det er en udbredt praksis at låne de laveste takster fra forskellige faggrupper til at stykke en ekstra lav løn sammen for hjælperne, siger Finn Sørensen.

- Vi har længe arbejdet for, at handikaphjælpere skal kunne få overenskomst ligesom alle andre. Det kan kun lade sig gøre, hvis kommuner og regioner giver et tilstrækkeligt tilskud. I Enhedslisten foreslår vi, at der indføres nationale takster baseret på en referenceoverenskomst.

Det er tidligere lykkedes Enhedslisten at få ministerord for, at det er ulovligt at aflønne til rådighedstakst om natten, hvis hjælperen fx skal vende sin bruger i sengen 3 gange. Finn Sørensen håber på et lige så klart svar i den aktuelle sag.


Enhedslisten har stillet følgende spørgsmål til socialminister Manu Sareen:

  • Finder ministeren det er i overenstemmelse med BPA-lovgivningen, at nogle kommuner omdefinerer bestemte timeintervaller i løbet af en hjælpervagt til rådighedstimer, hvor brugeren så fx ikke må gå på toilettet eller blive ledsaget uden for hjemmet?

Der henvises til artiklen "Mand med muskelsvind: Nul toiletbesøg mellem 13 og 14.30" samt til tidligere stillede spørgsmål nr. 53 og spørgsmål nr. 54, SOU alm. del., 2013-14.

Mandag, 20. april 2015 - 14:38

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]