Gå til hovedindhold

Finansloven skal løfte velfærden

Tusindvis af stillinger i den borgernære velfærd. Det bliver et af Enhedslistens centrale krav til en finanslov.

Forud for finansloven spiller Enhedslisten ud med en samlet plan, der skal løfte den borgernære velfærd markant. Læs udspillet.

Ordentlige vilkår for børn og ældre

2,5 mia. kr. skal genoplive en del af de mange offentlige stillinger, som er nedlagt siden 2009. De fleste af pengene er øremærket til at sikre rimelig velfærd for børn og ældre.

- De seneste års nedskæringer i kommunerne har især ramt ældre medborgere hårdt. Selvom der er kommet flere ældre, har kommunerne rent faktisk skåret markant i hjemmeplejen. Den udvikling skal vendes, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

- Også på børneområdet er der nedlagt tusindvis af stillinger. Pædagoger og medhjælpere har simpelthen ikke længere tid og rum nok til at give børnene den tryghed og omsorg, som er helt central for børns udvikling.

Gang i økonomien og jobskabelsen

I alt skal 8.000 medarbejdere ansættes i den borgernære velfærd for at råde bod på nulvækst og kommunale nedskæringer. Det vil samtidig gavne den private sektor.

- At genoprette nedlagte stillinger i den offentlige velfærd vil også afføde flere job i det private. For når en sosu-asssistent går fra arbejdsløshed til arbejde, vil han være mere tilbøjelig til at få skiftet vinduerne eller gå ud at spise. Det vil være med til at sætte gang i hjulene, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er et centralt krav for Enhedslisten, at vi får vendt den nedadgående kurve for kernevelfærden. Når der er råd til at bruge milliarder på at lette skatten for virksomheder og de rigeste, så må der også være råd til at sikre anstændig velfærd til vores børn og ældre medborgere.

Enhedslisten foreslår, at velfærdsløftet finansieres ved at annullere de planlagte lettelser af selskabsskatten eller ved at beskatte kapitalindkomster på samme niveau som arbejdsindkomster.


Læs Enhedslistens velfærdsudspil

BilagStørrelse
PDF icon velfaerdsudspil_2013.pdf179.51 KB

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]