Gå til hovedindhold

Enhedslistens udspil til en europapolitisk aftale

1) Styrk velfærden og ordnede arbejdsvilkår

De europæiske velfærdssamfund og borgernes sociale tryghed er siden finanskrisen kommet under pres. Samtidig er det tydeligt, at det er de mest udviklede velfærdssamfund, der har klaret sig bedst gennem krisen.

Alligevel oplever vi på de danske arbejdspladser, at løn- og arbejdsforhold sættes under pres, og at østeuropæiske kollegaer udnyttes. Derfor bør Danmark aktivt arbejde for at stoppe det pres, som EU’s økonomiske styring lægger på velfærden, og sikre ordnede arbejdsforhold.

Konkret foreslår Enhedslisten, at Danmark melder sig ud af den økonomiske styring gennem Europluspagten og Finanspagten, da danskerne har stemt nej til at være en del af euroen. Yderligere bør Danmark aktivt arbejde for, at der vedtages en juridisk bindende social protokol, som sikrer, at løn- og arbejdsvilkår ikke undergraves af EU’s indre marked.

2) Lad de bredeste skuldre løfte det tungeste læs

Regningen for finanskrisen er indtil nu blevet betalt af almindelige mennesker. Samtidig er bankerne blevet forgyldt med bankpakker, og senest planlægger regeringen at sænke selskabsskatten. Det er på tide, at bankerne og erhvervslivet bidrager til at løfte os ud af krisen.

Konkret foreslår Enhedslisten, at Danmark tilslutter sig kredsen af lande, der indfører en finansskat, samt aktivt arbejder for en international minimumsgrænse for selskabsskat, så vi kan stoppe det nuværende ræs mod bunden.

3) Styrk demokrati og menneskerettigheder

Menneskerettigheder og grundlæggende demokratiske rettigheder er lige nu under pres i en række europæiske lande i og uden for EU.

I Danmark har regeringen tilsluttet sig Finanspagten og Europluspagten uden at spørge befolkningen, om de ønsker at være en del af udviklingen. Det er en bekymrende tendens, der bør vendes. Befolkningen skal spørges til råds, og Danmark bør aktivt arbejde for at sikre, at menneskerettighederne overholdes.

Konkret foreslår Enhedslisten, at der afholdes en folkeafstemning, hvis regeringen ønsker at tilslutte Danmark til en kommende bankunion, samt at Danmark aktivt kritiserer andre europæiske landes krænkelser af grundlæggende demokratiske rettigheder i alle internationale fora inklusiv EU og Europarådet.

Tirsdag, 23. april 2013 - 10:12

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]