Gå til hovedindhold

En sort dag for demokratiet

Et flertal i Folketinget vedtager i dag den offentlighedslov, der gør det sværere at få aktindsigt og dermed begrænser åbenheden.

Det sker trods protester fra Enhedslisten, LA og DF og fra regeringspartiernes egne baglande.

Enhedslisten har, sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, blandt andet sendt et åbent brev til SF’s landsmøde og stillet ændringsforslag, som i det mindste kunne mildne offentlighedsloven.

Nye taburetter, nye holdninger

Men alt preller af på regeringen og VK. De henviser blot til, at ”ministrene har brug for et fortroligt arbejdsrum” - uanset konsekvenserne for demokratiet.

Det mente regeringens partier ikke før valget.

- Samme offentlighedslov blev bremset i 2011 på grund af modstand fra blandt andet Socialdemokraterne, SF og De Radikale. Men når de selv sidder på taburetterne, er der tilsyneladende ikke længere brug for åbenhed, siger retsordfører Pernille Skipper.

Mørklægningsloven træder i kraft

Især offentlighedslovens §24 om ”ministerbetjening” vil ifølge Pernille Skipper primært sikre ministrenes mulighed for at skjule fejl, fusk og embedsmisbrug.

- Regeringens folk har ikke kunnet komme med et eneste konkret eksempel på oplysninger, som ikke burde være kommet frem og derfor berettiger, at man begrænser åbenheden. Til gengæld er der masser af eksempler på det modsatte, siger hun.

- For eksempel den aktuelle solcellesag, som Venstres klimaordfører lige har kaldt den største skandale i 14 år. Alligevel stemmer han nu for en lov, der vil mørklægge sådanne sager fremover. Det er dybt problematisk.

Heller ikke skattesagen eller dele af Farumsagen mod Beter Brixtofte ville være kommet frem med de nye regler.

Tirsdag, 4. juni 2013 - 10:40

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]