Gå til hovedindhold

Embedsmænds fejlinformation af Folketinget kræver handling

Enhedslisten foreslår indførelsen af et selvstændigt lovkontor i kølvandet på oplysninger om, at embedsmænd fejlinformerer Folketinget.

Ny bog afslører, at embedsmænd kontinuerligt og bevidst fejlinformerer Folketinget og lader juridiske vurderinger præge af regeringens politiske holdninger. Det skriver Berlingske i dag
 
Retsordfører Pernille Skipper siger:

- Det er et kæmpe demokratisk problem, hvis Folketinget ikke kan regne med de juridiske vurderinger, der kommer fra embedsværket. Og det er en grotesk arrogance, der præger nogle af de udtalelser fra embedsmænd, man kan læse i avisen i dag. Det kalder på handling nu. Folketinget kan jo ikke udføre sit arbejde med at kontrollere regering og forvaltning, hvis vi ikke kan regne med vurderinger og notater fra embedsværket.

- Enhedslisten har tidligere foreslået at oprette et selvstændigt lovkontor i Folketinget, som kan lave juridiske vurderinger for Folketinget uafhængigt af regeringen. Man må da mildest talt kalde det forslag for højaktuelt oven på de fuldstændigt respektløse holdninger, der åbenbart præger dele af embedsværket. Derfor vil vi nu stille beslutningsforslaget igen.

- Jeg er ærligt talt rystet. Det er arrogant over for Folkestyret at agere på den måde. Vi har behov for en grundlæggende diskussion af vores systems indretning, når sådan en tilgang kan forekomme. Det kalder på forandringer, der kan sikre kontrollen med regering og forvaltning. Et selvstændigt lovkontor kan gøre lidt, men der er bestemt også behov for mere åbenhed, dvs. en bedre offentlighedslov, og mindre politisk arbejde hos embedsmændene fx gennem ansættelse af egentlige viceministre. Diskussionen skal helt sikkert tages nu.

Fredag, 17. oktober 2014 - 14:30

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]