Gå til hovedindhold

De ældre mangler rettigheder

Enhedslisten forhandler gerne, men frygter, at regeringens ældreudspil baner vejen for nye nedskæringer. Rettigheder er nødvendige.

Regeringens ældreudspil, som skal forhandles i disse dage, går fuldstændig udenom håndfaste ældrerettigheder og koncentrerer sig særligt om rehabiltering og hjælp til selvhjælp.

Mere hjælp - ikke kun til selvhjælp

Det sidste kan blive en undskyldning for at tildele endnu mindre hjælp til de ældre, der i forvejen mangler både hjælpemidler og hjemmehjælp, frygter socialordfører Finn Sørensen.

- Rehabilitering skal – ligesom velfærdsteknologi – indføres i respekt for de ældres selvbestemmelse. De ældre må ikke blive straffet ved at få frataget al hjælp, hvis de ikke magter genoptræningen, siger han.

- Det er fint med hjælp til selvhjælp. Men regeringen lægger op til at bruge rehabilitering som middel til at gøre det sværere at få hjemmehjælp. De vil pålægge kommunerne forbud mod at tilbyde hjemmehjælp, før de ældre har været igennem et rehabiliteringsforløb.

Dobbeltmoral i forhold til kommunalt selvstyre

Finn Sørensen finder det forunderligt, at kommunen gerne detailstyrer kommunerne, når det gælder om at begrænse adgangen til hjemmehjælp. Kommunalt selvstyre var ellers argumentet for at afvise Enhedslistens forslag om ældrerettigheder under i finanslovsforhandlingerne.

- Kommunalt selvstyre må åbenbart godt begrænses, når målet er besparelser, selvom der allerede er skåret drastisk i ældreplejen. Hvilket endnu engang understreger, at der virkelig er brug for ufravigelige rettigheder til de ældre, siger han.

- Vi forhandler selvfølgelig gerne om udspillet. Men for os er et afgørende, at de ældre får mere hjælp - ikke blot til selvhjælp, men i det hele taget. Det må ikke blive endnu sværere at få hjemmehjælp. Og der må heller ikke ikke slækkes på kommunernes forpligtelse til de forebyggende hjemmebesøg, som i mange tilfælde forhindrer hospitalsindlæggelser.

Tirsdag, 28. januar 2014 - 12:42

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]