Gå til hovedindhold

Bankunion kræver folkeafstemning

 

Et af de helt store punkter på dagsordenen til EU-topmødet torsdag og fredag er EU’s kommende bankunion. Senest er det kommet frem, at Tyskland kræver en ny traktat for, at Bankunionen kan blive en realitet.

Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, mener, at det tyske krav afspejler, hvor vidtgående en bankunion vil være. Han og Enhedslisten kræver, at regeringen lover danskerne, at de vil blive spurgt i en folkeafstemning før en eventuel dansk tilslutning.

- Jeg mener ikke, at Danmark skal være med i EU’s bankunion og den såkaldte afviklingsmekanisme. Jeg er bange for, at byrden for fremtidige bankkriser vil blive lagt på skatteyderne, og derfor bør Danmark følge Sveriges eksempel og sige nej, mener han.

Skatteborgerne skal høres

Skulle et flertal i Folketinget ønske at tilslutte sig Bankunionen, har befolkningen krav på en folkeafstemning, siger Nikolaj Villumsen.

- Det kan ikke være rigtigt, at skatteborgerne ikke skal høres, før de kan blive tvunget til at punge ud, hvis spanske, irske og italienske banker skulle krakke i fremtiden, mener han.

Ifølge Nikolaj Villumsen går EU den helt forkerte vej ved at forberede nye bankpakker.

- I stedet burde man opdele de spekulative mastodonter i den finansielle sektor, så samfundsøkonomien i fremtiden ikke skal bindes op på uansvarlige bankdirektører og spekulanter.

EU-topmødet finder sted torsdag og fredag i Bruxelles. Forud for topmødet mødes statsministeren i dag med Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets Europaudvalg.

Onsdag, 18. december 2013 - 10:09

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]enhedslisten.dk