Gå til hovedindhold

Børn skal ikke være profitmaskiner

Det skal være forbudt at trække overskuddet ud af børnehaver og vuggestuer, foreslår Rosa Lund.

Siden 2005 har det været lovligt for private at drive eksempelvis daginstitutioner og trække overskuddet ud af institutionen. Men det vil Enhedslisten sætte en stopper for med et beslutningsforslag.

Børnehaver skal ikke drives som fabrikker

Børne- og familieordfører Rosa Lund mener, at de penge, vi poster i daginstitutionerne, skal gå til at sikre vores børn bedt mulig pasning.

- Børnehaver skal ikke drives ud fra samme principper som industrivirksomheder. Når børnehaver og vuggestuer drives med profit som formål, vil kvaliteten komme i anden række, siger hun.

- Men en supereffektiv, profitabel børnehave er langtfra det samme som en god børnehave, man har lyst til at have sit barn i. Det er helt gak at forsøge at sætte kroner og øre på børns udvikling, ve og vel.

Lær af Sveriges dårlige erfaringer

Endnu er det kun få daginstitutioner, der bruges til at give ejerne profit, men Corydons fokus på udlicitering og konkurrenceudsættelse kan få tendensen til at brede sig. Og det er en farlig vej at begive sig ud på, advarer Rosa Lund.

- I bl.a. Sverige har man i en årrække ladet private koncerner tjene penge på at drive skoler og børnehaver. Erfaringerne er meget negative. Skattekroner, der skulle være brugt til at sikre god kvalitet i daginstitutioner, er blevet trukket ud til profit til aktionærerne hos de store velfærdskoncerner.

Pædagogernes fagforening, BUPL, er begejstret for Enhedslistens beslutningsforslag.

Mandag, 7. april 2014 - 13:09

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]