Gå til hovedindhold

Børn har ret til et godt børnemiljø

Indeklimaet i de fleste danske daginstitutioner er elendigt, viser undersøgelse fra Børnerådet. Det skal der rettes op på med en ny og reel børnemiljølov, mener børne- og undervisningsordfører Rosa Lund.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i går, er baseret på interview med 1.143 børn i alderen fire til syv år.

Larm og støj en del af hverdagen

På spørgsmålet om, hvorvidt der er for meget larm og støj i børnehaven, svarer hele 41 pct. af børnene "ja" og 22 pct. "nogle gange". Det er skræmmende tal, mener Rosa Lund.

- Det er utroligt, at vi accepterer, at vores børn har et så dårligt indeklima. Mange børn bruger størstedelen af deres dag i institution, og de har ligeså meget ret til et godt indeklima som voksne.

Hun vil tage sagen op med børne- og undervisningsminister Christine Antorini og foreslå, at der vedtages en ny børnemiljølov.

Brug for reel børnemiljølov

Den eksisterende børnemiljølov fra 2006 er ubrugelig, mener ordføreren.

- Den nuværende lov siger kun, at børnenes miljø skal vurderes – der er ikke ét ord om, hvornår det skal forbedres, og hvad det skal leve op til. Det er simpelthen for tyndt, fastslår hun.

- Derfor skal vi have en ny og reel børnemiljølov, ligesom vi har en reel arbejdsmiljølov. Vores børn er trods alt det dyrebareste, vi har.


Det skal en ny børnemiljølov indeholde:

  • Børnemiljølovgivningen, der skal opfattes som et supplement til undervisningsmiljøloven og arbejdsmiljøloven, skal sikre børns indeklima i børnemiljøer - ikke blot vurdere det.
  • Loven skal sikre, at de værktøjer, der er i arbejdsmiljøloven, også bruges i daginstitutioner. 
  • Loven skal give sanktionsmuligheder over for de kommuner, der ikke lever op til kravene om et ordentligt indeklima for børn.

 

Tirsdag, 7. august 2012 - 14:20

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]