Gå til hovedindhold

Adopterede skal sikres rettigheder

Når et nyt adoptionssystem skal forhandles på plads, vil Enhedslisten kræve særlige rettigheder til de adopterede.

Skandaler med blandt andet børnehøstere og falske dokumenter har ført til tiltrængt, kritisk debat af transational adoption - altså adoption af børn fra andre lande - i Danmark.

Som følge heraf skal et nyt system snart forhandles på plads blandt Folketingets partier, og i den forbindelse vil Enhedslisten kræve fokus på rettigheder ikke kun til adoptivforældre, men også til de adopterede selv.

Barnets tarv skal komme først

Retsordfører Pernille Skipper forklarer, at Enhedslisten ønsker barnets tarv sat i centrum for adoptionssystemet.

- Vi har tidligere set grimme tendenser til, at der gennemføres transnationale adoptioner med enøjet fokus på de barnløse par frem for barnet. Det skal en kommende politisk aftale om adoptionssystemet forhåbentlig ændre på, siger hun.

Som minimum vil Enhedslisten sikre de adopterede tre basale rettigheder:

  1. Retten til egne papirer.
  2. Retten til en relation til sin biologiske familie og oprindelseslandet.
  3. Ret til rådgivning og støtte (såkaldt PAS-rådgivning) uden adoptivfamiliens tilstedeværelse.

Vi skal tage de internationale konventioner alvorligt

Pernille Skipper er netop vendt hjem fra en studietur til Etiopien, hvorfra Danmark adopterer rigtig mange børn med mange problemer til følge.

- Lokalt i Etiopien tager man skridt til at sætte barnets tarv i centrum og kun bruge transnational adoption som sidste udvej. Det bør vi i Danmark bakke op om ved at tage de internationale konventioner alvorligt. Herunder ret til sagsoplysninger, ret til kulturel identitet og biologiske relationer, siger hun.

- Det er min klare oplevelse, at der blandt voksne adopterede i Danmark hersker stor frustration over, at man ikke kan få noget så basalt som fuld indsigt i sin egen sag. Indsigt, der kan være afgørende for den adopteredes identitet og mulighed for kunne spore egen historie.

 

Mandag, 8. september 2014 - 11:21

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]