Gå til hovedindhold

Enhedslisten Vejen: “Det griber om sig”

Carina Bruhn er egentlig ret ny i Enhedslisten, men allerede veteran i den endnu nyere Vejen-afdeling. Selv om afdelingen endnu ikke er fyldt et år, har den formået at komme på forsiden af JydskeVestkysten to gange.

Nina Ericsson, Rød+Grøn

Første gang var efter velfærdsdemonstrationen 12. maj, hvor 80 personer var samlet til demonstration i Vejen. Der bor godt 9000 mennesker i byen, og kommunen er dybt mørkeblå. Så at samle 80 mennesker til demo er en stor præstation.

- Vi vidste, at vi ville være med til velfærdsprotesterne, så vi klikkede lidt rundt på Velfærdsalliancens hjemmeside. Det var helt nyt for os alle sammen, men vi satte os bare ned og lavede en liste over, hvem vi kunne invitere med: SUF, S, SF, den lokale lærerforening, FOA, 3F, LO’s kommuneudvalg, folkeskoler, gymnasier, handelsskoler, fortæller Carina.

Samarbejde er nøgleordet

Vejen-afdelingen inviterede bredt ud til et planlægningsmøde, og der dukkede mange op. Forinden havde de sendt nogle medlemmer til møde med Velfærdsalliancen for at blive klædt på til opgaven. På planlægningsmødet blev der spist kage og lavet arbejdsgrupper. Nogle skulle male bannere, nogle skulle søge tilladelser, nogle skulle sørge for talere og musikalske indslag. Der blev også lavet en flyer.

- Vi stod klar i ugerne op til demoen. Vi var på gaden med flyeren både til 1. maj, til Vejen by night og i hverdagene. Det er vigtigt, at man gør plads til alle og holder hinanden oppe. Man skal skiftes til at bage kage, og der skal være plads til at tage børnene med, pointerer Carina.

Efter succesen med de 80 mennesker til demo 12. maj, var afdelingen ikke i tvivl om, at de også skulle arrangere demonstration den 15. september.

- Det griber om sig. Det er som om, det giver mere og mere energi for hver gang, vi laver noget fedt sammen. Og det bliver i øvrigt også lettere for hver gang, fordi vi får erfaring og ikke skal starte fra nul hver gang, forklarer Carina.

- Samarbejde er nøgleordet. Vi har fra begyndelsen rakt ud til de andre røde partier, til fagbevægelsen, til DUI Leg og Virke og hvem vi ellers har kunnet få fat i. Det har også sat fut i de andre, og det lader til, at de er glade for os, selv om vi vel egentlig er en konkurrent til de andre røde partier, når vi næste år stiller op til kommunalvalget.

Klædt af til skindet

En anden nøgle til Vejen-afdelingens succes er mødekulturen. De har fra begyndelsen haft børn med til møderne, og de begynder altid med aftensmad.

- Det er simpelthen lettere at komme til møde, når ungerne glæder sig til at lege sammen igen, erfarer Carina.

Hun er selv enlig mor til tre børn, så det betyder meget for hendes muligheder for at være aktiv, at børnene kan være med. Den ældste på 16 år er selv blevet medlem af SUF og Enhedslisten.

Vejen-afdelingen har fra mange kanter oplevet stor opbakning til deres arbejde. Carina prøvede nærmest lidt for sjov at skrive til Jan Hoby fra Velfærdsalliancen og høre, om han ville komme forbi og fortælle.

- Til min store overraskelse dukkede han op. Siden har vi haft både Rune Lund og Henning Hyllested fra Enhedslistens folketingsgruppe på besøg, siger hun.

For nylig kom aktivisterne fra Enhedslisten Vejen igen på forsiden af JydskeVestkysten. Det skete, da de 1. oktober sammen med SF protesterede imod, at fattigdomsydelserne og kontanthjælpsloftet klæder folk af til skindet. Enhedslistens lokale folketingskandidat, Maya Ryom Nielsen, illustrerede problemstillingen ved at klæde sig af til skindet midt på torvet, mens andre fra afdelingen stod med protestskilte.

Foto: Enhedslisten i Vejen kom for nyligt på forsiden af JydskeVestkysten, da vores lokale folketingskandidat, Maya Ryom Nielsen, illustrerede fattigdomsydelserne ved at klæde sig af til skindet midt på byens torv.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]