Gå til hovedindhold

Der er ingen, der ønsker at være syge

Politikerne skal holde op med at lege forældre, mener 29-årige Mira Ågård, der selv er skizofren og strandet på integrationsydelse.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Det er ikke til at se det, som Mira sidder over for mig i en lille gårdhave i Valby, men når vi har talt sammen, vil hun formentlig betale med to dage bag nedrullede gardiner. I sit kulørte genbrugstøj med pangfarvet hår og næsepiercing ligner hun de af mine veninder, der dyrker roller derby og manga. Mira er nu mest til Bollywood-film og har en digtsamling på bedding. Og så har hun siden 2007, hvor hun studerede i Berlin, været diagnosticeret som skizofren.


Systemet forværrer sygdommen

Da Mira vendte hjem til Danmark i 2011, medbragte hun sin etårige datter og en psykose, som sendte hende direkte på psykiatrisk skadestue. Senere startede hun på biblioteksskolen, men efter blot halvanden måned med under halvt skema måtte hun indlægges igen. Nu går det med hendes egne ord ”langsomt, men stødt ned ad bakke”. For hun er én af de få, som antipsykotisk medicin ikke virker på, og hun bliver mere syg af de mange møder med jobcentret og af uvisheden for fremtiden.

- Jeg får integrationsydelse, fordi jeg boede i Berlin i nogle år. Lige nu kan jeg kun akkurat betale min husleje og samtidig få råd til mad. Når loftet over kontanthjælpen træder i kraft og æder min boligsikring, ved jeg ikke, hvordan det skal gå, fortæller hun.

- Den mindste smule stress gør mig typisk voldsomt psykotisk. Så jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, hvis jeg bliver hængende i det her system meget længere.

Uvisheden går ud over Miras datter, som er i fast aflastning hos sin bedstemor.

- For et par år tilbage var det kun hver anden weekend, men jeg har fået det så meget værre, at jeg ikke engang kan have hende en hel weekend. Jeg hader, at jeg skal stresses mere oven i det. For hvad er det for et barn, der bliver tvunget til at vokse op med en skide fattig mor, der aldrig har overskud til at være der for hende?

Hetzen er taget til

I løbet af fem år på kontanthjælp har Mira oplevet et skift i måden, syge bliver mødt på.

- Da jeg flyttede hjem, var Helle Thorning lige blevet statsminister. Dengang var der slet ikke samme fokus på kontanthjælpsmodtagere. Eftersom jeg var syg, fik jeg kontanthjælp med det samme og blev fritaget fra jobsøgning. I de første par år fik jeg konstant at vide, at det var bedst for mig at blive siddende på kontanthjælp, for jeg ville jo få det bedre lige om lidt. Så vi skulle ikke tale om andre muligheder overhovedet.

Kontanthjælp er ingen dans på roser, men i starten fik Mira i det mindste ro. 

- Jeg blev indkaldt til de samtaler, jeg skulle, men jeg var ikke en prioritet, så ind i mellem gik der et par ekstra måneder.

I dag er ”aktivitetsparat” det laveste, man kan være – uanset hvor syg man er.
- Så nu skal jeg have en aktivitet og bliver konstant sendt i mentorforløb, som sikkert er skide dyre. Den sidste mentor skulle jeg have mødtes med to gange en time om ugen. Og det kan jeg ikke. Jeg kan ikke engang love, at jeg er i stand til at mødes med nogen én gang om ugen i en halv time!

Politikere skal ikke lege forældre

Mira har nogle klare bud på, hvordan danske politikere kan gøre det bedre:

- For det første bør det være en selvfølge, at man kan bo et sted, der passer til ens familiestørrelse. Selv mister jeg formodentligt min boligsikring som følge af det loft, de indfører. Det er absurd, for der er sgu da ikke nogen, der klarer sig godt igennem, hvis de konstant skal bekymre sig om, hvor de skal bo, og hvorvidt huslejen æder de penge, de ellers skulle have brugt på mad, påpeger hun.

- For det andet skal politikerne holde op med at lege forældre for voksne mennesker, som de aldrig møder eller ser i øjnene. På jobcentret blev jeg engang spurgt: ”Kunne det ikke også være meget rart for dig at få det bedre?” Helt alvorligt! Som om det var et valg, jeg kunne sidde og tage! ”Nej, det tror jeg ikke. Jeg synes, det er rart at gå derhjemme og kigge på mine imaginære monstre...”. Seriøst, der er da ikke nogen, der ønsker at være syge.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]