Gå til hovedindhold

Klassesamarbejdet er sagt op i Brasilien

Hvorfor er Brasiliens præsident, Dilma Roussef, blevet væltet? Hvor er Latinamerikas største land på vej hen? Rød+Grøn har spurgt Lars Bohn, der jævnligt har været i Brasilien og er med i Enhedslistens Latinamerika-gruppe.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

Var Dilma Roussef korrupt?

- Nej, det kan man svare fast og entydigt på. Ingen har kunnet finde noget på hende – hun er faktisk lidt kedelig.

Hvorfor blev hun så afsat?

- Hun er afsat, fordi hun har lavet kortvarige lån i nogle statslige banker, da statkassen løb tør, så man kunne fortsætte med det, der kaldes Bolsa Familia – social støtte til millioner af de fattigste familier. Flere andre præsidenter har lavet det samme trick, når kassen var tom.

Hvordan kunne det ske?

- Arbejderpartiet har aldrig haft flertal i parlamentet, og ved sidste valg gik de progressive partier også en del tilbage. Da Dilma blev valgt med et snævert flertal, begyndte koalitionen i parlamentet at smuldre. En forfatningskommission har konkluderet, at det er tvivlsomt, om Dilma Roussef har gjort noget, som berettiger til at afsætte hende. Men ved afstemningen i senatet var afstemningen 61-20, og det er lige over de to tredjedele nødvendige stemmer.

- Vicepræsidenten Michel Temer er indsat som midlertidig præsident. Han har afsat alle Dilmas ministre, og han er straks gået i gang med at skære alle de sociale programmer ned – en ren neoliberal offensiv.

Hvordan kunne det gå så galt for Dilma og arbejderpartiet efter 14 år ved magten?

- Den økonomiske krise har ramt Brasilien hårdt. Arbejdsløsheden er nu lige så høj, som da Arbejderpartiet kom til magten i 2003. Man kan sige, at partiet har ført en typisk socialdemokratisk politik. Det har kombineret sociale reformer og penge til de fattige med en erhvervsvenlig politik. Partiet har hele tiden undgået konfrontation med de herskende klasser. Det gik godt indtil for få år siden, hvor økonomien voksede kraftigt. Men det er stoppet nu. Arbejderpartiet har også villet undgå at lægge sig ud med de internationale finansmarkeder. Derfor har man afdraget gæld til en høj pris.

- Arbejderpartiet og Dilma har haft medierne næsten 100 procent imod sig. Især den store mediekoncern ”O Globo”, som både har landets største tv-station og en af de største aviser. De har kørt en massiv kampagne mod Dilma og hendes forgænger Lula.

Hvad med jorden – har Arbejderpartiet gennemført en jordreform?

- Nej, og det var ellers et stærkt ønske fra De jordløses bevægelse. I stedet gjorde Lula en erhvervsmand fra den agroindustrielle sektor til vicepræsident. På den anden side blev bevægelsen ikke massivt undertrykt som tidligere. Kort sagt har Arbejderpartiet forsøgt at føre en social politik, baseret på et klassesamarbejde. Det klassesamarbejde er nu blevet sagt op – af borgerskabet.

- Der er et voldsomt had til Arbejderpartiet i borgerskabet. De rige har været vant til at have privilegierne for sig selv – og de kan ikke lide at dele universiteterne med de fattiges børn, eller dele lufthavnen med fattige arbejderfamilier med mange børn.

Hvad så nu?

- Klassesamarbejdet kan måske blive genetableret, hvis Arbejderpartiet kan mobilisere en stor del af befolkningen bag sig. Her skal man huske, at den indsatte præsident er mindst lige så upopulær som Dilma, især blandt ikke-velhavende. Priserne på basisfødevarer, som bønner og ris, er allerede steget meget. Måske kan Lula blive valgt til præsident ved næste valg. Han er en meget stærk kandidat – kendt og populær. Derfor gør de borgerlige medier alt for at sværte ham til.

Er der nogen muligheder for en mere radikal, socialistisk politik?

- Det ser jeg ikke i kortene. Den fraktion i Arbejderpartiet, som både Dilma og Lula tilhører, er klart socialdemokratisk. Og Brasilianerne er nok heller ikke klar til radikale forandringer.  De fleste brasilianerne vil gerne have bedre muligheder for uddannelse, arbejde, bolig og bil. Men det er de færreste, der er bevidste om klassekampen.

Foto: Senado Federal (CC BY 2.0)

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]