Gå til hovedindhold

Nikolaj Villumsen: Suspendér EU-forhandlinger med Tyrkiet

Tags

Situationen i Tyrkiet er meget farlig og truer med at sende tusindvis på flugt mod Europa. EU bakker imidlertid fortsat op om Tyrkiets præsident Erdogan og forhandler videre om landets optagelse i unionen. Dermed svigtes landets demokratiske kræfter endnu engang, mener Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører hos Enhedslisten.

Lasse Nedergaard Mors, presse- og kommunikationsmedarbejder

Det klinger hult, når udenrigsminister Kristian Jensen og EU taler om demokrati og menneskerettigheder, mens de ser igennem fingre med undertrykkelsen i Tyrkiet. Journalister ryger i fængsel, og oppositionspolitikere sidder på anklagebænken for præsidentfornærmelse. Udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen mener, at EU’s mangel på engagement er et kæmpe svigt.

- EU bør suspendere forhandlingerne med Tyrkiet, indtil der er styr på situationen. Tyrkiet har skrevet under på den europæiske menneskerettighedskonvention, men Erdogan respekterer ikke aftalerne, siger han.

EU støtter undertrykkelsen

I oktober 2015 skulle EU’s årlige rapport om tilstandene i Tyrkiet være udkommet. Men EU-kommissionen tilbageholdt den færdige rapport, så den først udkom efter det tyrkiske valg 1. november. Rapporten kritiserede fængsling af journalister og angreb på det venstreorienterede HDP-parti under valgkampen. Tilbageholdelsen medvirkede til, at Erdogan vandt valget.

- Hvis EU var kommet med kraftig kritik af undertrykkelsen af oppositionen og kritiske journalister, ville det have været en støtte til oppositionen i Tyrkiet. Tilbageholdelsen var en aktiv støtte til Erdogan fra EU-kommissionens side, mener Nikolaj Villumsen.

Og EU fortsætter sin støtte uden at forholde sig til, at Tyrkiet bryder alle aftaler og bevæger sig stadig tættere på diktatoriske tilstande.

- Det samme gælder de 22 milliarder danske kroner, som EU har givet til den tyrkiske regering. De stiller ikke krav om, at Tyrkiet overholder den europæiske menneskerettighedskonvention – bare for at undgå at få flygtninge fra Tyrkiet ind i Europa. Imens sender undertrykkelsen flere hundredetusinder af kurdiske på flugt i det østlige Tyrkiet, forklarer han.

Erdogan styrket efter kuppet

Nikolaj Villumsen tager afstand fra sommerens kupforsøg og vurderer samtidig, at Erdogan har formået at drage fordel af situationen. Magten er ikke adskilt i Tyrkiet, og derfor har Erdogan kontrol over domstolene. Han har reageret på kuppet ved at fyre dommere og erstatte dem med sine egne folk, hvilket betyder, at Erdogan nu har endnu større magt.

- Erdogan er blevet skræmt og er ved at bruge alle sine kræfter på at sætte sig så tungt på magten som muligt. Det betyder, at Tyrkiet rykker i en mere diktatorisk retning, hvor Erdogan slår ned på alle, der er imod ham, siger han.

Enhedslistens modstand virker

Dronningen skulle have besøgt Tyrkiet i oktober i år. Men det er aflyst, blandt andet takket være pres fra Enhedslisten, som havde kaldt udenrigsministeren i samråd om statsbesøget.

- Et statsbesøg ville være en klar opbakning til Tyrkiet fra Danmarks side. Derfor er det et vigtigt skridt, at udenrigsministeren har aflyst besøget og dermed undgået at blive kaldt i samråd. Det næste skridt skal være at lægge fortsat pres på udenrigsministeren for at følge hans opfordring til at suspendere EU’s optagelsesforhandlinger med Erdogan, indtil menneskerettighedssituationen forbedres, siger Nikolaj Villumsen.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]