Gå til hovedindhold

Tags

Demokratiet smuldrer i Tyrkiet

Både før og efter sommerens mislykkede militærkup har den tyrkiske regering gennemført det ene angreb på demokratiet efter det andet. For at kaste lys over situationen i Tyrkiet har Rød+Grøn talt med Filiz Kerestecioğlu, der er parlamentsmedlem for venstrefløjspartiet HDP.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Hvordan oplevede du kupforsøget?

- Jeg var hjemme, da jeg først hørte lyden af helikoptere. Der var hurtigt forlydender på de sociale medier om, at et kup var påbegyndt, og jeg blev ringet op af partimedlemmer, slægtninge og venner. Som venstreorienterede mennesker, der selv er blevet tortureret, og hvis venner er blevet dræbt af militære styrker under kup, var vi alle imod kuppet – uanset motiverne. Et militærkup er et meget antidemokratisk tiltag. Samtidig er det vigtigt at understrege, at vi hverken før eller efter kupforsøget har haft en demokratisk regering. Tværtimod har vi oplevet en lang række menneskerettighedskrænkelser.

Efter kupforsøget er tusindvis af mennesker i den offentlige sektor blevet fyret. Kan du fortælle om det?

- Ja, regeringen har suspenderet næsten 80.000 offentligt ansatte. Den præsenterede en liste af mennesker, der skulle arresteres og institutioner, der skulle lukkes. Listen lå klar allerede inden kupforsøget. Mindst 1.390 offentligt ansatte er under efterforskning. Senest har præsident Erdogan meddelt, at regeringen arbejder på et ændringsforslag, der fratager offentligt ansatte deres jobsikkerhed. Jobsikkerhed er blandt de offentligt ansattes ældste rettigheder i Tyrkiet.

Hvordan er det politiske klima i Tyrkiet i øjeblikket?

- Efter kupforsøget håbede vi på, at AKP ville normalisere den politiske atmosfære. Men partiet levner stadig ikke plads til demokratiske rettigheder til akademikere, journalister, kvinder, socialister og LGBTI-personer, der har været under et ekstremt pres i lang tid. Samtidig har tusindvis af mennesker mistet livet i kurdiske byer. Senest har regeringen indkaldt til det første møde om en ny forfatning – HDP er ikke en gang inviteret til mødet og sidder heller ikke i forfatningskomitéen.

Hvordan står det til med kvinders og LGBTI-personers rettigheder?

- Regeringen har angrebet kvinders og LGBTI-personers rettigheder fra første færd. De forsøger at kontrollere kvinder, lige fra hvor mange børn de skal føde, til hvordan de skal deltage i arbejdslivet. Og så har regeringen ophævet immuniteten for alle vores kvindelige parlamentarikere. Istanbul Pride, der er blevet afviklet fredeligt i mange år, er blevet forbudt, og trans-priden blev brutalt lukket ned af politiet.

Efter ophævelsen af den parlamentariske immunitet er du blevet anklaget – for hvad?

- Jeg har deltaget i et pressemøde, som blev arrangeret af kvinder mod krig. Politiet forsøgte at stoppe pressemødet. Jeg forhandlede med politifolkene, hvorefter kvinderne gennemførte pressemødet og forlod stedet fredeligt. Nu er jeg så anklaget for at have overtrådt forsamlingsloven. Som praktiserende advokat i 30 år minder det mig mest af alt om det tyrkiske statskup i 1980.

Er du bange for at komme i fængsel?

- I en retsstat ville det være umuligt at blive sendt i fængsel på sådan et grundlag. Men vi lever i en tid, hvor retssystemet er under en streng kontrol af regeringen, hvor gymnasieelever i stigende grad protesterer over undertrykkelsen på skolerne, hvor børnemishandling – især i flygtningelejre – er stigende og hvor den parlamentariske immunitet er ophævet. Med andre ord: i en tid med total krig mod uddannelse, retssikkerhed, ytringsfrihed, økologi og LGBTI- og kvinderettigheder. Vi bør derfor være forberedt på det værste. I øjeblikket går anklagemyndigheden efter fem års fængsel til Selahattin Demirtaş, medformand for vores parti, blot for en tale, han holdt under en kurdisk nytårsfest i 2013.

Er det overhovedet muligt at fortsætte kampen for demokrati og fred i jeres situation?

- Vi vil være på gaden, og vi vil være i parlamentet. Men vi kan ikke på egen hånd etablere fred og demokrati i vores land. Vi har, som så mange andre, brug for international solidaritet, og vi forventer, at det internationale samfund rejser hård kritik af AKP’s krænkelser af basale demokratiske rettigheder. Det er vigtigt, at vi hele tiden styrker vores netværk af progressive politiske fællesskaber. Og at vi hver især lægger pres på vores regeringer, så de reagerer på menneskerettighedskrænkelser i andre lande.

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]